Pilótasztrájk a legnagyobb légitársaságnál?

iho/repülés   ·   2012.05.21. 10:00
cim1

Az amerikai óriástársaság 12 ezer pilótájának szakszervezeti vezetői zöld jelzést a kaptak az érdekképviseletektől sztrájk meghirdetésére, miután a két éve zajló egyeztetések nem vezettek eredményre.

A tárgyalások a United és a Continental egyesülésekor indultak, de a pilóták követelései még a 2011 utáni időszakból eredeztethetők: akkor esett vissza a légi forgalom annyira, hogy az alkalmazottak elfogadták a 40 százalékos bércsökkentést, hogy a cégek kilábaljanak az akkori sorozatos bankcsődökből. A repülőszemélyzetek most már erősen követelik a béremelést, és képviselőik hangsúlyozzák: 2010, a tárgyalások kezdete óta a munkaadóknak bőven lett volna idejük kidolgozni a megfelelő, elfogadható ajánlatokat.

(fotó: United Continental)

A helyzetet erősen bonyolítja, hogy a két egyesült légitársaság munkavállalói két külön ALPA-szervezethez tartoznak, de a sztrájk meghirdetéséhez mindkét tömörülés megszavazta az engedélyt. Hogy valóban lesz-e sztrájk, ráadásul netán épp a nyári csúcsidőszak kezdetén, arról hamarosan újabb szavazásnak kell döntenie. A Continental-pilóták ALPA-vezetője, Jay Pierce kijelentette: a légiszemélyzetek nem preferálják a sztrájk eszközét, de a légitársaság vezetése szerinte már nemigen hagyott más lehetőséget.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.