Plusz üveg, ablakcsere, szellőztető: lehet jelentkezni a reptérkörnyéki zajvédelemre

iho/repülés   ·   2022.09.03. 09:00
IMG_3672

Három év, 1,2 milliárd forint, négyezer ingatlan, hogy megszűnjenek a panaszok. Tavaly megkezdődött a gyermekintézmények szigetelése.

Júliusban tartották a sajtótájékoztatót az érintett kerületek polgármestereivel, most beindult a kibővített program: érdemes megint részletesen számba venni, miért érdemes mostantól jelentkezni rá.

Három évre elosztva mintegy 1,2 milliárd forint összegben, minden idők legnagyobb és legtöbb zajcsökkentő megoldást nyújtó lakossági zajvédelmi programját indította el szeptember 1-jén a Budapest Airport Szomszédjaiért Alapítványon keresztül a Budapest Airport – olvasható a szerkesztőségünknek megküldött közleményben. A több mint tíz éve futó és most kibővített program célja, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közelében élők zajterhelése csökkenjen az ingatlanok lakó-és pihenőhelyiségeiben található nyílászáróinak utólagos szigetelése vagy cseréje által.

A Budapest Airport a korábban érintett 1500 ingatlanon túl számos további ingatlantulajdonos számára ajánlja fel a programban való részvétel lehetőségét, amelyet több ütemben valósítanak meg. A programról és az érintettek köréről a zajvedelem.bud.hu címen lehet bővebb információt szerezni, ahol az érintett ingatlantulajdonosok jelentkezésüket is könnyen és gyorsan leadhatják.

(fotók: Budapest Airport)

A kibővített programra több ütemben lehet jelentkezni. A most elindított első ütemben azokon a területeken érhetők el a kibővített zajvédelmi lehetőségek, ahol már korábban is meghirdetésre került a program, biztosítva ezzel, hogy a kibővített szolgáltatások lehetőségével az itt található ingatlanok tulajdonosai is élhessenek. Ezt követően több lépésben halad tovább a program, az érintett településeken és kerületekben egyszerre bővítve lépésről lépésre az érintett területeket. További újdonság, hogy most először részt vehetnek a programban egyes kőbányai ingatlantulajdonosok is, a X. kerület korábban nem szerepelt az érintett területek között.

Az ingatlantulajdonosok kétféle módon, postai úton és online is leadhatják jelentkezésüket a programra. Az összesen négyezer érintett lakóingatlan tulajdonosait a Budapest Airport hamarosan postai úton, levélben is tájékoztatja a program egyes ütemeiről, a program részleteiről és a jelentkezés menetéről. A zajvedelem.bud.hu címen az érintett ingatlantulajdonosok jelentkezésüket is leadhatják, valamint választ kaphatnak a gyakran felmerülő kérdésekre.  A programban minden ingatlantulajdonos részt vehet, akinek a kijelölt területen ingatlanja van, és a feltételeknek megfelel.

A program keretében kérhető szolgáltatások:

  • Pótlólagos ablakszigetelés: A házak lakó- és pihenőhelyiségeinek nyílászáróira ingyenesen kérhető olyan hat milliméter vastagságú plusz üvegtábla az ablak nyíló szárnyának belső felületére, ami akár 10-12 decibellel csökkentheti a külső zajokat.
  • Ablakcsere: tíz évnél idősebb ablakok esetében a hálóhelyiségekben ingyenesen, egyéb lakóhelyiségekben (például nappali) költségmegosztással kérhető.
  • Redőnytok szigetelése: Olyan ablakok esetében, ahol a redőny közvetlenül az ablak felett egy tokban található, a redőnytok hangszigetelése is ingyenesen kérhető.
  • Szellőztető berendezés: Olyan hangszigetelt fali készülék is ingyenesen kérhető a hálószobákba a nyugodt alvás érdekében, amely zárt ablak mellett is friss levegőt juttat kintről a hálószobába.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a környező kerületekkel és településekkel együtt évek óta, közösen fejleszti a térséget, a Budapest Airport a környéken élők életminőségére kiemelt figyelmet fordít. Továbbá egy évvel ezelőtt a vállalat megkezdte a zajvédelmi zónában található több iskola- és óvodaépület ablakszigetelését vagy ablakcseréjét is az érintett önkormányzatokkal közösen kiválasztva az intézményeket – emlékeztet a reptérkezelő.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek