Pozitívba fordult a Turkish Airlines

iho/repülés   ·   2012.09.06. 09:52
2012 első hat hónapjában 164 millió török líra (TRY), azaz 90 millió dollár nyereséget ért el a légitársaság, szemben a tavalyi év azonos időszakában elkönyvelt 544 millió TYR veszteséggel, tájékoztatta a turizmus online-t Földvári András, a Turkish Airlines hazai marketingmenedzsere.

A légitársaság a tavalyihoz képest kiemelkedően erős első és második negyedéves eredményeinek köszönhetően tudta pozitívba fordítani működését. Habár az első negyedévben a légitársaság vesztesége még 30 millió TRY körül állt a szezonális hatások miatt, erős második negyedéves teljesítményével az üzemelési nyereség az április–júniusi időszakban nettó 271 millió TRY lett, amelynek köszönhetően az első félévet 52 millió TRY nettó üzemi nyereséggel zárta.

Az időszakban az árbevétel 36 százalékkal 6,7 milliárd török lírára nőtt. Az utasok száma 20 százalékkal emelkedett, elérve a 18 milliót. Az ASK (rendelkezésre álló üléskilométer) 19 százalékkal, az RPK (utaskilométerekből származó bevétel) 24 százalékkal emelkedett, a kihasználtság pedig 5,7 százalékponttal 75,2 százalékra nőtt az elmúlt fél évben.

Az idei első hat hónapban a Turkish Airlines nyolc új nemzetközi desztinációt kapcsolt be járathálózatába. A szerdán indult új Dzsibuti járatával a légitársasággal elérhető úti célok száma – beleértve a belföldieket is – 201-re emelkedett, amellyel a légitársaság Európában a legnagyobb, a világon pedig az ötödik legkiterjedtebb hálózat birtokosa, mondta el Földvári András. Flottáját az elmúlt időszakban 19 géppel bővítette, mellyel a repülőgépek száma összesen 194-re nőtt. Ebből 151 keskenytörzsű, 37 szélestörzsű és négy cargorepülőgép.

Kapcsolódó hírek