A BZÖ privatizálná az ÖBB-t

iho/vasút   ·   2012.09.11. 07:30
IMG_0472

A BZÖ (Szövetség Ausztria Jövőjéért) elnöke az osztrák parlamentben kezdeményezte az ÖBB privatizációját. Josef Bucher álláspontja szerint csak a magánosítás útján lehet hosszú távon biztosítani az ausztriai vasúti közlekedést – olvasható a bahnaktuell.net című internetes oldalon. A jobboldali párt évek óta szorgalmazza a veszteséges állami vasút privatizációját.

Bucher kifejtette: az osztrák vasúttársaság komoly gondot okoz a költségvetésnek, amely veszélyezteti Ausztria versenyképességét. Elmondása szerint, ha lenne potenciális vevő, mindenképpen megvizsgálnák a privatizáció megvalósíthatóságát. A politikus hozzátette: osztrák befektetőkkel kivitelezhető lenne egy nemzeti, „piros-fehér-piros” megállapodás. Bucher indítványa szerint csak a pályahálózat maradna állami kézben. „Az ÖBB elnyeli az osztrák adófizetők pénzét. Ennek véget kell vetni.” – nyilatkozta. Az ÖBB ugyanis egy időzített bomba a büdzsé számára: a tizenhét milliárd eurós adósság körülbelül 5 százaléka a bruttó hazai terméknek. Ez katasztrófát jelent a gazdasági fejlődésre nézve, s veszélyezteti a szigorú maastrichti kritériumok teljesítését.

Ezzel együtt a politikus javasolja az ÖIAG (Osztrák Ipari Holding) megszűntetését, ehelyett egy infrastruktúrát kezelő holding megalapítását támogatná. Ez megában foglalná az összes állami vállalatot, így az autópályakezelő, az ÖBB, a posta, a szövetségi erdőségek, illetve az OMV is egy közös holdingba kerülne. A független holdinggal a BZÖ a fejlesztésekkel kapcsolatos eljárásokat bonyolítaná, valamint a szükséges privatizációkat indítaná meg.

Kapcsolódó hírek