Púpossal a Jászságban

Szever Dániel   ·   2013.10.20. 18:30
allatok_pupos

Október harmadik szombatja több szempontból is jelentős nap volt az idén ötvenedik évfordulóját ünneplő mozdonysorozat életében. Már a hatvani fűtőház területén tartott ünnepség előtt elhagyta a telephelyet a nyári siófoki fürdővonat gépeként elhíresült 408 235-ös. Ezúttal fotós különvonattal vágott neki útjának, s egy felújított Bp személykocsival bejárta a Jászságot. Vámosgyörki körüljárása után először a 86-os vonalon közlekedett, majd Újszászról a 82-esen tért vissza Hatvanba – felsővezeték alatt.

A Tarna patak felett Jászdózsánál<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(a külön nem jelölt felvételeket a szerző készítette)</br>

Vámosgyörk és Újszász között az őszi cukorrépaszezonban ugyan rendszeresen megfordulnak a Szergejek, de ezeket a gépeket leszámítva ritkaság mozdonnyal találkozni a környéken. Nem is csoda, hogy a helybéliek meglepődve érdeklődtek a 408-as feltűnésének részleteiről – főként a lakott terület környéki fotómegállások során. Többen is megjegyezték, hogy utoljára gyerekkorukban, a hatvani vasútállomáson láttak ilyet.

Jászkisér határában...

Az út további részén – Újszász és Hatvan között – is különlegességnek számított a Púpos, mindenesetre a vonal felső részén a fiatalabb korosztály számára is testközelibb: a Jászberénybe közlekedő tolatós tehervonaton nagy ritkán, de máig is előfordul a hatvani túlélők egyike, bár rendszerint Szergejt vezényelnek erre a szolgálatra.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek