RAF-vadászok és az orosz haditengerészet

iho   ·   2014.05.19. 09:39
cim4

Teljesítették első éles feladatukat a Baltikum védelmére Litvániába telepített RAF-Typhoonok: a kéthajtóműves harci gépek kiképzési repülésen voltak, amikor riasztották őket egy azonosítatlan légi jármű befogásához.

Mint kiderült, a gép, amely ugyan nemzetközi vizek felett repült, de transzponder nélkül és az irányító központok hívásaira sem válaszolt, egy Ka-27-es tengerészeti helikopter volt, amely egy orosz cirkáló fedélzetéről szállt fel. A Typhoonok ezután a brit védelmi minisztérium közleményének megfogalmazása szerint „baráti látogatást” tettek a korvetten, ami nyilván azt jelenti, hogy támadó üzemmódú radarhasználat és túlságosan agresszív manőverek nélkül repültek a hadihajó körzetében.

(fotó: Egyesült Királyság, védelmi minisztérium)

Mint erről többször beszámoltunk, a Baltikum szokásos védelmi rendszerét ellátó rotációs telepítésekhez képest most alaposan megerősítették a térségben működő légtérellenőrző és légvédelmi NATO-erőket. A normál szolgálatot a lengyelek adják, akikhez a RAF Typhoonjai mellett Észtországba települtek dán F-16-osok is. Arról is beszámoltunk, hogy erre azért is szükség van, mert orosz katonai gépek az ukrajnai válság kitörése óta megsűrítették a térségben illetve Észak-Európában a nagyrészt nemzetközi légtérben, de a határokhoz közeli, erősen provokatív jellegű, „kiképző” és felderítő repüléseiket.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek