Rafale: egy lépéssel közelebb a Közel-Kelethez?

iho/repülés   ·   2011.07.22. 16:22

Az Egyesült Arab Emirátusok immár nem ragaszkodik ahhoz, hogy az esetleg megvásárolt francia vadászbombázókhoz a Dassault új, nagyobb teljesítményű hajtóművet fejlesszen ki, jelentette be Gerard Longuet francia védelmi miniszter. Nem véletlen az államférfi megkönnyebbülése: a típus első exportjának ügye eddig – többek között – éppen az Emirátusok légiereje szakértőinek véleménye miatt akadt el. A jelek szerint a típus líbiai teljesítménye meggyőzte a reménybeli vásárlókat, a gép valóban alkalmas harci feladatok végrehajtására. Igaz, Líbiát nehéz komoly légvédelemmel és légierővel rendelkező országnak nevezni. Az Emirátusok 2008. óta tárgyalnak a Dassault-tal és a francia kormánnyal a Rafale-ok megvásárlásáról. A 60 gépes üzlet becsült értéke 10 milliárd dollár, a típussal a most használt, 1983-ban vásárolt Dasault Mirage 2000-család tagjait cserélnék le.

A Rafale-ok gyakran jártak vendégségben az Emirátusokban <br>(fotó: rafalenews.blogspot.com)

A Rafale-nak égető szüksége lenne egy exportsikerre: a méregdrága repülőgépet eddig csak a Francia Légierő és a Haditengerészet állította hadrendbe. Brazília 2012-re tolta ki döntését az új vadászbombázói beszerzéséről, de a hírek szerint a brazil elnökasszony, Dilma Lousseff inkább a Boeing F-18E/F Super Hornetet látná szívesen brazil színekben.

Indiában a döntőbe került a Rafale az Eurofighter Typhoon-nal együtt a 126 vadászbombázó repülőgépről szóló tenderen. Itt azonban a hírek szerint politikai akadályokba ütközött a Rafale, s így jelenleg nem túl rózsásak a típus exportkilátásai.

Az Emirátusok Mirage 2000-9-ese <br>(fotó: g2globalsolutions.com)

Kapcsolódó hírek