Rail4V4+V – Vasúti Örökség a Fenntartható Turizmus Fejlesztésért

iho/vasút   ·   2022.12.07. 12:00
rail4v4v

A Visegrádi Együttműködés keretében zajló, a vasúti közlekedést annak öröksége és története révén népszerűsítő projekt részeként elkészült az azonos című, angol nyelvű, letölthető könyv is.

Idén december elején ért véget a Rail4V4+V Vasúti Örökség a Fenntartható Turizmus Fejlesztésért projekt. A Rail4V4+V elnevezés arra utal, hogy a Visegrádi Alap által támogatott vasúti örökség projekt öt ország: a V4-országok, valamint Szerbia Vajdaság Autonóm Tartománya részvételével jött létre. Az online szemináriumokon és személyes találkozókon keresztül végbement közös munka lehetőséget nyújtott az öt ország szakembereinek, hogy megosszák egymással ipari és vasúti örökséggel kapcsolatos ismereteiket, tapasztalataikat, legjobb gyakorlatukat.

A projekt célja a fenntartható turizmus fejlesztése érdekében népszerűsíteni a vasúti közlekedést annak öröksége és története révén, felidézve azt a szerepet, amelyet a vasút játszott a közép-európai kollektív identitás megteremtésében. Ennek részeként elkészült a projekt honlapja (https://rail4v4v.com/hu/home-hu/), melyen az öt ország 25 vasúti örökségét mutatják be leírással, valamint több száz kortárs és történelmi fotóval illusztrálva. A weboldal hatnyelvű: az öt ország nyelve mellett angolul is olvasható.

A honlap érdekessége egy Google Maps-alapú interaktív térkép, ahol egy virtuális úton látogathatók meg az egyes országok vasúti nevezetességei. A térképen „térkép” vagy „műhold” nézet válaszható, lehet zoomolni, sőt a térképet úgy is el lehet forgatni, ahogy a Google Maps-ben megszoktuk.

Az interaktív térképen piktogramok mutatják az egyes országok vasúti nevezetességeit. Az egeret a piktogram fölé húzva két lehetőség áll rendelkezésre:

  • a piktogramra kattintva feljön az adott vasúti örökség weboldala leírásokkal, fotókkal, elérhetőséggel;
  • a piktogram fölött megjelenő videólejátszó gombra kattintva pedig egy körülbelül kétperces videó töltődik be a projekt YouTube-csatornájáról.

A virtuális úton barangolva, például a vasútállomásokat meglátogatva észrevehető, hogy mennyi hasonlóság van az Osztrák–Magyar Monarchiában épült egy-egy cseh, magyar vagy vajdasági vasútállomás épülete között, ugyanakkor milyen harmonikusan jelennek meg a tájegységre jellemző díszítő motívumok és anyaghasználat.

A projekt keretében, a Cultural studies platform CULTstore gondozásában, Anica Draganić és Szilágyi Mária szerkesztésével elkészült és megjelent a Rail4V4+V Railway Heritage for Sustainable Tourism Development című, angol nyelvű könyv is.

A 180 oldalas, több mint száz képpel illusztrált kiadvány két részből áll. Az elsőben az öt ország szakértőinek tanulmányai szerepelnek az ipari műemlékvédelem, a vasútiörökség-turizmus, a vasúti örökségek megmentése és revitalizálása, valamint a közösségek és társadalmi kezdeményezések szerepe a vasút fenntarthatósága témaköreiben. A könyv második része promóciós és ismeretterjesztési céllal bemutatja a projektben részt vevő 25 vasúti örökség múltját, jelenét, megközelíthetőségét, lehetővé téve, hogy virtuálisan vagy személyesen is felkeressük ezeket a kiemelkedő vasúti örökség helyszíneket.

A könyv pdf formátumban letölthető a magyar közreműködő IndustrialHeritageHungary.com oldaláról, ide kattintva.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek