Régi vasúti hidat bontanak le Angliában

iho   ·   2013.11.05. 06:30
400px_ingleton_viaduct

Úgy tűnik, az Anglia északkeleti részén található a Lowfields-híd mégsem kerülheti el végzetét. A vasúti műtárgy nagy túlélő, hiszen még akkor is a helyén maradt, amikor a régi Clapham, Ingleton és Low Gill-vonalakat 1976-ben felszámolták Richard Beeching, a British Railways akkori elnöke által kitalált vasútreform során, amelynek következtében több ütemben több ezer kilométernyi sínpáron és több száz állomáson szűnt meg a közlekedés. Azonban a Yorkshire és Humber régióban fekvő, Craven elnevezésű nem-nagyvárosi kerület tanácsa most megkapta a tényleges lebontás előtti értesítést.

Ingleton 24 méter magasan, 240 méter hosszan futó muzeális hídja hamarosan a múlté lesz<br>(fotó: Alan Murray-Rust, www.geograph.org.uk)

A Lowfields-híd állapotát minden éven ellenőrzik, és hatévente részletesen is átvizsgálják, ám most úgy tűnik, hogy olyan mértékben süllyedt meg, ami már akadályozná az alatta áthaladó forgalmat. A híd korábban a British Railways egyik kormányzati szervének, a BRB Residuary kezelése alatt állt, viszont nemrég a vasúttörténeti ingatlankezelő tulajdonába került át, aminek egy szóvivője megerősítette: javaslatot tettek a híd pilléreinek, valamint a töltés egy részének elbontására. A műveletre azért van szükség, mert a híd állapota egyre romlik, és a híd alatti magasság már nem felel meg a biztonsági előírásoknak. A lebontást követően a két szélső hídfő töltését elkerítik és beültetik. A magasságkorlátozás feloldásával pedig a közlekedés is biztonságosabbá válik.

A műtárgy megszüntetéséhez a craveni tanács már csak észrevételeket fűzhet hozzá. Akad azonban a lebontást hevesebben ellenző személy is: egy közeli földbirtokos panaszának adott hangot, hogy a híd megsemmisítése a birtokát is kettévágja – számol be az angol Craven Herald & Pioneer.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek