Rekordok a magyar légtérben: szó szerint szárnyal a forgalom

iho   ·   2018.10.20. 15:15
torony_kuruczarpad_hc_rovidlid

Húsz százalékos forgalomnövekedés tapasztalható a Magyarországról irányított Koszovó feletti magaslégtérben, Európa felett csaknem tízmillió járat közlekedik évente, amelynek biztonságos kezelése hatalmas felelősséget ró a légiforgalmi irányítókra.

A teljes magyar légtérben több mint tizenegy százalékkal növekedett a HungaroControl által kezelt forgalom idén szeptemberig: 91 ezer 119 gép átrepülését irányították Budapestről a HungaroControl munkatársai. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtérre érkező és induló járatok száma folyamatosan emelkedik. Júliusban 11 ezer 93 repülőgép fel- és leszállításában működtek közre a HungaroControl irányítói. Hat éve az idén először a forgalom már nemcsak a nyári hónapokban, hanem szeptemberben is átlépte a tízezres határt. Jelentős növekedés tapasztalható az úgynevezett kisgépes forgalomban is, itt közel egyharmadával emelkedett a forgalom az előző évhez képest.

– Elképesztő mértékben és ütemben változott a légiforgalmi irányítói munka az elmúlt évtizedekben, ami egyrészről a technológiai rendszerek fejlődésének, másrészről a szabályozói környezet változásának az eredménye. Nagy büszkeség számomra, hogy a magyar légiforgalmi irányítók nemcsak lépést tartottak a nemzetközi tendenciákkal, hanem rendszeresen felülmúlták azokat – mondta Szepessy Kornél a HungaroControl vezérigazgatója.

Mindennek plusz rangot ad, hogy 1979 óta október 20-a a légiforgalmi irányítók és a biztonságos repülés világnapja. Az első légiforgalmi irányítói szakszolgálati engedélyeket pedig hatvan évvel ezelőtt, 1958-ban adták ki.

Az adatok szerint a légiforgalom csaknem tízszeresére nőtt az utóbbi évtizedekben. Míg a hetvenes években 100 ezer gép körüli forgalmat mértek évente, addig 2017-ben 822 ezer 170 légijármű fordult meg a magyar légtérben, 2018-ban pedig elképzelhető, hogy átlépjük az 1 milliós határt is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek