Rendeződhet az Austrian Airlines és a pilóták vitája

MTI   ·   2012.04.25. 16:15
Elvi megállapodást értek el az Austrian Airlines (AUA) légitársaság légi személyzetének képviselői és a vállalat vezetése a fizetések új rendszeréről szóló vitájukban, egyelőre elhárítva ezzel a tömeges munkaügyi perek lehetőségét. A vita előzményeiről már korábban beszámolt az iho.hu.

A kedd éjjel megszületett egyezség értelmében a pilóták és légi kísérők – összesen mintegy kétezer dolgozó – elfogadják az új, kedvezőtlenebb kollektív szerződést, cserében egyszeri pénzbeli juttatást kapnak. A megállapodás részletei még kidolgozásra várnak, s a végleges változatot még a dolgozóknak is meg kell szavazniuk ahhoz, hogy lezáruljon a munkaügyi konfliktus.

Az üzemi tanács hétfőn rendkívüli dolgozói gyűlést hívott össze és tömeges pereket helyezett kilátásba, miután a cégvezetés a múlt héten a pilóták és az utaskísérők tiltakozása ellenére határozott a munkaadó számára akár 25 százalékkal kedvezőbb kollektív szerződésre való átállásról. A dolgozói tanácskozás miatt hétfőn a társaság több gépe is késve szállt fel a Bécs melletti schwechati repülőtérről.

Az érdekvédelmi szervezet szerint hétfőig lezárulhat a dolgozók szavaztatása a megállapodásról. A szavazási eljárás és a tájékoztató gyűlések miatt továbbra sem zárhatók ki késések a légi közlekedésben. Az évek óta veszteséggel működő AUA a kiadások évi 45 millió eurós csökkenését várja a július elején hatályba lépő átalakítástól, amely egy 220 millió eurós szanálási program része. A földi kiszolgáló személyzettel még korábban sikerült megállapodni a költségek csökkentéséről.

Az AUA formailag egy kis regionális leányvállalatához, a Tyrolean Airlineshoz helyezné át légi közlekedését, hogy annak olcsóbb kollektív szerződését terjeszthesse ki a teljes légi személyzet foglalkoztatására. Az ügyfelek számára nem változik semmi hangsúlyozta múlt csütörtökön Jaan Albrecht vezérigazgató. A pilóták és utaskísérők jelenlegi fizetése és munkakörülményei sem változnak, a megtakarítást az automatikus fizetésemelések és a nyugdíjjárulékok rendszerének átalakításától várja az AUA.

Az üzemi tanács korábban kilátásba helyezte azt is, hogy a romló kereseti viszonyok miatt pilóták tömegesen hagyhatják el az AUA-t. A vállalat az elmúlt években többször is megszorításokat hajtott végre, mindeddig a munkavállalók közreműködésével. Miután a cég működése nem fordult nyereségesre, a Lufthansa márciusban 140 millió eurós tőkeinjekciót ígért az Austriannak, világossá tette ugyanakkor, hogy a társaságnak újabb takarékossági lépéseket kell véghezvinnie.

A német konszern maga is költségcsökkentési tervet készít elő. A dolgozóknak küldött, hét végén ismertté vált levél szerint a légitársaság a veszteséges viszonylatokon a járatok felszámolására, a flottabővítés befagyasztására és a távolsági járatok egy részén az első osztály felszámolására készül. A szanálási program nem hagyja érintetlenül a fizetéseket és a nyugdíjbefizetéseket sem.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.