Zaventem, Maalbeek: az Iszlám Állam robbantott

MTI/iho   ·   2016.03.22. 08:48
brussz_robbgh

18:02 Az IS az Amaq hírügynökségén keresztül jelentkezett. Az Iszlám Állam azt írta, hogy a brüsszeli támadásokkal válaszoltak arra, hogy „részt vesznek az IS elleni nemzetközi koalícióban.” A CNN korábban azt írta, hogy az Iszlám Állam több támogatója is ünnepelte a merényleteket. Az egyik Twitter-posztban azt írták, hogy „sokkal rosszabb következik.”

Metró: itt robbantottak Brüsszelben

A robbantás a belga főváros első, eleinte premetrónak nevezhető, 1965-69 között épült vonalán történt, A Schuman–De Brouckére szakaszon található Maalbeek állomás. A megépüléskor a vonalat villamosszerelvényekkel szolgálták ki, csak 1976. szeptember 20-ától számít igazi metróvonalnak. Ekkor épült a De Brouckére–Beaulieu (mostani 5-ös) és a De Brouckére–Tomberg (1-es vonal) hosszabbítás. Maalbeek állomást az 1-es (Gare de l'Ouest–Stockel) és az 5-ös (Erasmus–Herrmann-Debroux) vonal érinti, az állomáshoz közel esik az EU több hivatali épülete is.

A brüsszeli metróhálózat térképe, pirossal jelölve Maalbeek állomás<br>(forrás: Wikipedia)

14:57 Tovább nő a halottak, sebesültek száma

A belga egészségügyi miniszter szerint tizennégyen haltak meg a Zaventemen. A mentők és a közlekedési vállalat dolgozóinak közlése szerint pedig húsz áldozat lehetett a metróban, ahol 106-an sérültek meg, közülük 17 ember állapota súlyos. A reptéren 81 sérültről tudni.

Brüsszel polgármestere, Yvain Mayeur is részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

14:51 A középső metrókocsi robbant

A brüsszeli közlekedési vállalat tájékoztatása szerint egy három kocsiból álló metrószerelvényen történt a robbanás a középső kocsiban. A vonat már elindult a megállóból, a középső kocsi viszont még a peron vonalában volt a robbanásnál. A vezető azonnal megállt, és egyből megkezdték az emberek kimenekítését.

13:14 A Facebookon ezen az oldalon lehet megkeresni, megtudni, hogy barátaink, szeretteink biztonságban vannak-e a belga fővárosban.

13:05 Ezeket látták a szemtanúk

Nagy erejű robbanás rázta meg brüsszeli repülőteret, amely leszakította a váróterem álmennyezetét és megrongálta a vízvezetékeket.

Kinn van Brüsszelben?

Várjuk az ön híreit is! Fotókat, rövid üzeneteket küldhet e-mailben: iho@indohaz.hu

– A padlót vízzel keveredett vér borította – mondta egy Genfből érkező utas a Zaventem nemzetközi repülőtéren kedden. Hozzátette: szinte alig értek be az épületbe, amikor a robbanás történ. A szemtanúk szerint lövések is dördültek és arab nyelvű kiabálások hallatszottak közvetlenül a kettős robbanás előtt – írta korábban a La Derniére Heure című belga napilap. Egy várakozó utas elmondása szerint a robbanás pillanatában embereket emelt a magasba a detonáció, majd úgy estek vissza a földre, akár a zsákok. Egy idősebb asszony beszámolója szerint megcsonkított testek feküdtek mindenütt. – Kegyetlen volt! Leszakadt a tető, és mindenhol sérült emberek feküdtek. A táskák szanaszét hevertek a földön. Vérfoltok voltak még a falakon is – mondta egy másik várakozó. – A törmelékben járkáltunk. Olyan volt, mint egy háborús filmben – tette hozzá egy fiatalember.

Maalbeek metrómegálló bejárata közelében a mentőalakulatok rögtönzött központot hoztak létre egy helyi bárban. A helyszínre érkező rendőrök biztonsági kordot vontak a metró bejárata köré. – A metró éppen elindult, amikor nagy robbanást lehetett hallani. Rengetegen voltak a metrón, azonnal kitört a pánik – mondja egy 32 éves fiatalember, akinek súlyosan megsérült az arca a detonáció következtében. Az egyik helyszínen tartózkodó riporter arról számolt be, hogy többen véres arccal menekültek a metrómegállóból. Két embert hordágyon azonnal elszállítottak. A detonációt követően többen a síneken futva menekültek el az állomásról. A metró lejáratánál sokáig fekete füst gomolygott a helyszínen lévő újságírók beszámolói szerint.

13:00 Politikusok mondják

Frédéric Van Leeuw, a belga szövetségi ügyészség vezetője mindhárom brüsszeli robbantást terrortámadásnak minősítette, és elmondta, hogy az egyik repülőtéri detonációt nagy valószínűséggel öngyilkos merénylő okozta. Az uniós állam-, illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke élesen elítélte a brüsszeli terrortámadásokat és őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Donald Tusk közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy megrendítették a számos ártatlan ember életét követelő robbantások. Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője sajtótájékoztatóján kijelentette: ez egy rendkívül szomorú nap Európa számára.

A terrorizmus nem győzheti le a demokráciát és a szabadságot – közölte Brüsszelben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a brüsszeli robbantásokat követően kiadott nyilatkozatában kedden. A főtitkár gyáva, „közös értékeink és nyitott társadalmuk” elleni támadásként értékelte a kedd reggel elkövetett merényleteket. Hozzátette: együtt érez az áldozatok hozzátartozóival, és kiáll a nehézségekkel küzdő Belgium mellett.

12:54 A legfrissebb jelentések szerintem Zaventemen tizeengyen haltak meg Maalbeekben tizenöten vesztették életüket. A reptéren nyolcvanegy, a metróban ötvenöten sérültek meg, nagyon sokaknak súlyos az állapota.

12:27 A hvg.hu megtudta, a két magyar sérült egyike a brüsszeli magyar állandó képviselet munkatársa. Az információt a külügy megerősítette.

12:21 Holnap reggel tárgyalnak

A brüsszeli robbantások miatt szerda 9 órára összehívták az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát. Az ülésen a Belügyminisztérium, valamint a honvédelmi és rendvédelmi szervek, továbbá a polgári és katonai titkosszolgálatok képviselőitől kérnek tájékoztatást a Brüsszelben történtekről, illetve azok magyarországi vonatkozásairól.

12:17 – Megtörtént, amitől tartottunk, fekete nap ez Belgiumnak – jelentette ki sajtótájékoztatóján Charles Michel belga kormányfő a kedd reggeli brüsszeli terrortámadásokra utalva. A miniszterelnök arról számolt be, tisztában vannak vele, hogy „sok a halott, és sokan megsebesültek” a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomásnál történt robbantásokban. Mindemellett leszögezte, hogy higgadtságra és szolidaritásra van szükség. Charles Michel közölte, hogy megerősítik a katonai jelenlétet a belga főváros utcáin. A helyi sajtó hírei szerint fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el a nukleáris létesítményeknél is. Jan Jambon belga belügyminiszter délelőtt bejelentette, hogy az országban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget. Közben arról is írnak, sokkal több lehet a halottak száma, mint azt korábban hivatalosan közölték: tizenöten is életüket veszthették Maalbeeknél – korábban hivatalosan tíz halálos áldozatról szóltak a hírek.

Ők már biztonságban vannak. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: Daily Mail)

12:02 Teljesen leállt a tömegközelekdés Belgium fővárosában: lezárták az összes metróállomást, és leállították a teljes tömegközlekedési hálózatot. A főbb vasútállomásokat és a közúti közlekedési alagutakat is lezárták. A reptéren rekedteket buszokkal gyűjtik össze és viszik vissza a városba. Az Európai Bizottság teljes személyzetét biztonságba helyezték a robbantások miatt – közölte Twitter-profilján a bizottság személyzeti vezetőjének helyettese. A testület arra kérte az alkalmazottakat, hogy maradjanak otthonukban, illetve irodájukban, ahol éppen vannak. A történtek miatt a hatóságok elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget – jelentette be Jan Jambon belga belügyminiszter.

11:55 A konzuli szolgálat honlapján kedd délelőtt közzétett figyelmeztetésben azt írják: a kedd reggeli brüsszeli események miatt szükség esetén a brüsszeli konzuli hivatal a +32 2 348 1811 telefonszámon érhető el. Kérik, hogy a Belgiumban tartózkodó vagy odautazni kívánó magyar állampolgárok a konzuli szolgálat honlapján regisztrálják utazásukat, valamint kísérjék figyelemmel az eseményeket. Azt is kérik, hogy minden magyar állampolgár kövesse a belga hatóságok utasításait, ezen kívül a belga krízisközpont weboldalán található információkat is kísérjék figyelemmel.

11:42 A brüsszeli tűzoltóság szóvivője hivatalosan azt közölte, a reptéren történt két robbanásban tizenegy ember, a metróban tíz ember halt meg.

11:40 A frankfurti repülőtér védelmét megerősítették, helyszíni beszámolók szerint golyóálló mellénnyel felszerelt, géppisztolyos rendőrök járőröznek a legnagyobb német repülőtéren. A berlini Tegel repülőtéren lezárták a látogatóteraszt.

A lengyelországi repülőtereken megerősítették a határőrök és más biztonsági tisztviselők jelenlétét, rendőrkutyákat is alkalmaznak, a repülőterek előcsarnokait, valamint a biztonsági ellenőrzésnek alávetett övezetet egyaránt felügyelik – közölte Agnieszka Golias, a lengyel határőrség szóvivője. Az utasokat arra kérték, hogy különös figyelemmel legyenek az esetleg elhagyott poggyászokra.

11:35 Franciaország belügyminisztere, Bernard Cazeneuve azt nyilatkozta a robbantások után, hogy további 1600 rendőrt küldenek ki a repülőterek, a kikötők és a vasút védelmére, valamint a határátkelőkhöz. Brüsszelbe közben 225 katona érkezett. Itthon Orbán Viktor miniszterelnök utasítására kettesre emelték a magyar terrorkészültséget, Pintér Sándor belügyminiszter utasítására Hajdu János főigazgató teljes készültségbe helyezték a TEK állományát. Az utasítás szerint a terrorelhárítás fokozza felderítési tevékenységét, megerősíti a terrorveszélyezettség szempontjából jelentős, kritikus infrastruktúrák védelmét, és a műveleti egységek megjelennek a legforgalmasabb közterületeken is. A közterületi jelenlét célja a nagy látogatottságú közlekedési csomópontok és létesítmények biztonságának erősítése.

Zaventem a Google térképén

11:21 Felfüggesztette viszont brüsszeli járatait a Eurostar, amely a Csatorna-alagúton át közlekedtet szuperexpresszeket London és belgiumi, illetve franciaországi célállomások között. Keddi közleményében a Eurostar „nyomatékosan” azt javasolta a közeljövőben Brüsszelbe utazni szándékozóknak, hogy tegyenek le utazási terveikről, tekintettel a belga fővárosban kialakult súlyos közlekedési fennakadásokra.

És Maalbeek, ugyanott. A kereső azonnal reagált fotókban a történtekre...

11:15 Két magyar is megsérült a robbantásokban – közölte Nagy Zoltán brüsszeli nagykövet. Közben hivatalosan is megerősítették, hogy a reptéren öngyilkos merénylő robbantott.

11:13 A metróban történt: Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke – aki egy konferenciára érkezett Brüsszelbe – azt mondta: olyan érzése volt, mintha kicsit megremegne a föld. Tapasztalatairól beszámolva kiemelte: a sérültek között nem volt magyar. Elmondta: ahol lehetett, vérzést csillapított, munkáját 10–15 laikus is segítette. Arról is beszélt, hogy nagy lehetett a láng a metróban, szinte mindenkinek, aki feljött a felszínre, meg volt pörkölődve a haja.

Brüsszel metrótérképe, középen a piros és a sárga vonalon Maalbeek állomása, az EU-negyed egyik fontos megállója. Itt is robbantottak

Öngyilkos merénylő robbantott a Zaventem repülőtéren – írta az MTI a VRT belga közszolgálati televízióra hivatkozva.

Zaventem romokban

A Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren és a budapesti metróban is fokozott ellenőrzést rendeltek el – adta hírül az M1 negyed 11-kor. Országosan kettes szintű terrorriasztás van érvényben. A legmagasabb szintűre emelték a római repülőtér készültségét is.

Füst a metró Maalbeek állomásán:

Korábban írtuk:

Brüsszelben két metróállomáson is bomba robbant kora délelőtt, az egyik helyszín az Európai Unió központi épületeinek közelében van. Egész Belgiumra négyes fokozatú terrorveszélyt rendeltek el, Brüsszel tömegközlekedése leállt.

A robbanások az indulási oldalon, az American Airlines irodájának közelében történtek, az M1 Híradó szerint tizenegyen meghaltak, számos sérült is van. A repülőteret kiürítették, a Brüsszelbe tartó járatokat elterelték, az induló járatokat törölték. A környék vonatközlekedését is felfüggesztették. A helyszínre kivonult tűzoltók több robbanóeszközt is találtak.

(forrás: Twitter)

 

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek