Repül a 787-es, az Ethiopian volt az első

MTI   ·   2013.04.27. 20:22
ethdelivery1cim

Három hónapos kényszerszünet után szombaton újra levegőbe emelkedhetett és utasokat szállíthatott a Boeing 787-es Dreamliner: az előzetes nyilatkozatoknak megfelelően az Ethiopian Airlines etióp légitársaság indította el egyik ilyen repülőgépét Addisz-Abebából Nairobiba.

A Boeing legújabb modelljét ideiglenesen vonták ki világszerte a forgalomból, miután a gép lítiumionos akkumulátorai két alkalommal is leégtek.

A Boeing azóta elismerte, hogy a hibák pontos okát nem sikerült megtalálni, de azt ígérte, hogy a kidolgozott javítások tökéletesen biztonságossá teszik az akkumulátorokat és a hozzájuk kapcsolódó elektromos rendszereket. Az amerikai repülésügyi hivatal csütörtökön ismét megadta az üzembe helyezési engedélyt a típusnak, majd a lépést követte az európai és a japán hatóság is.

„Nagyon örülök, hogy láthatom a gép újbóli repülését, s hogy mi vagyunk az elsők, akik üzembe helyezzük” – mondta a felszállás előtt az újságíróknak az etióp légitársaság elnöke.

Afrikában az Ethiopian Airlines kapott elsőként Dreamlinereket, s jelenleg négy ilyen gépe van. A szombaton felszállt 787-esen már elvégezték a szükséges módosításokat, a többinél pedig most folynak ezek a munkálatok.

Kapcsolódó hírek