Repül a világ legnagyobbja!

iho   ·   2016.08.18. 11:25
cim

Méltóságteljesen megemelte az orrát, és az elől lévő, felfelé fordított motorok erejével meglepően hamar elszakadt a földtől, majd tovább úszott az égen a világ jelenlegi leghatalmasabb repülő szerkezete, az Airlander hibrid léghajó. A szűzfelszállás sokszori halasztások után történt meg végre, korábban volt remény arra is, hogy a jószág átúszik Farnborough egén is, természetesen a repülőszalon alkalmával, de végülis a nagy pillanat most történt meg Cardingtonban.

Egészen pontosan úgy kell fogalmazni, hogy a gigászi gép először repült egy bizonyos távolságot is, ugyanis a korábbi próbák folyamán az Airlinder bizony volt a levegőben, de csak a brit léghajózás hagyományos bázisán, Cardington óriáshangárában, ahol a háború előtti léghajók készültek, persze akkor a hibrid csak vagy egy méter magasra emelkedett a levegőbe.

És az is igaz, hogy miután a gép eredetileg Amerikában született és a britek újjáépítve fejlesztették tovább, Lakehurst ismétcsak hagyományokkal teli léghajós bázisán már konkrétan repült is, mint a Northrop Grumman fejlesztése, tőle vette meg a programot a brit partner Hybrid Air Vehicles, mégis ezt  a mostani repülést harangozták be elsőként, amelynek során az Airlander 73 kilométert tett meg.

A felvételeken kivehető a hatalmas szerkezet néhány jellemzője, például hogy a földi kezelése sokkal egyszerűbb, könnyebb, mint a hagyományos „szivaroké”, tíz főnyi személyzet kellett ahhoz, hogy a gépet kihozzák a hangárból és egy kisebb és mozgatható, teherautóra szerelt árbochoz vigyék, amely a kikötéséhez kell. A start során a behemót eléggé könnyedén gyűjtött magasságot, érzékeltetve, hogy a felszállásához nem igényel túl nagy sík területet, sőt, a tervezők szerint majd felszállhat teljesen függőlegesen is. Ugyanakkor a leszállás felvételei azt is érzékeltették, hogy a négy 350 lóerős motor közreműködése ellenére, amelyek landoláskor fékeznek, bizony számolni kell az óriás tehetetlenségével, de a tervezők szerint majd lehetséges vele helikopter-szerűen, függőlegesen is leszállni.

A szerkezet hossza, mint ezt korábban megírtuk, 91 méter, a szélessége 34 és a magassága 26 méter. Hasznos terhe tíz tonna lehet, az utazósebessége kilencven mérföld, vagyis 144 kilométer óránként. Ez nem valami óriási, de persze nem is a gyorsaság a legfontosabb: nem annyira sürgős teherszállítmányok és ráérő, a repülést lassan is élvező utasok számára lesz vonzó a gép (negyvennyolc utasra rendezhető be majd a kabin), amelynek az ugyanilyen teljesítményű hagyományos gépekhez képest sokkal kisebb a fogyasztása, a kibocsájtása és a zajterhelése.

A titok a hibrid jellegben rejtőzik: a régi léghajókkal ellentétben ugyanis ennek szerkezetnek repülési képességét ugyan hatvan százalékban a benne lévő könnyű gáz biztosítja, de negyven százalékban a gondosan kialakított, hatalmas testen keletkező aerodinamikai felhajtóerő.

Az Airlinder hasonló repülési élményt kínál majd tehát, ha forgalomba kerül, mint a háború előtti Zeppelinek, miközben a biztonság foka összehasonlíthatatlanul magasabb, például mert a szerkezet nem a gyúlékony hidrogénnal, hanem héliummal van feltöltve, sokkal erősebb a háromrétegű Vectran külső burkolat, és kevésbé kiszolgáltatott a szeleknek és viharoknak, hiszen az elődöknél jóval magasabb, hatezer méter feletti az utazómagassága. A cég egyik főnöke szerint ugyanakkor akár nyolcvan csomós(!) szélben is biztonságosan mozog a hatalmas szerkezet.

Ami például a katonai használatra, megfigyelésre, elektronikus információgyűjtésre és hasonló, hosszú repülést igénylő feladatokra alkalmassá teszi, az az, hogy leszállás és üzemanyagfelvétel nélkül két hétig képes a levegőben maradni. És még egy komoly előny, az ára példányonként viszonylag mérsékelt, 25 millió font körüli lesz.

Az első repülés jól sikerült, a gép stabil és jól vezethető. Mindamellett egyelőre nem hallani arról, lesz-e megrendelője a remek szerkezetnek. A befektetők, köztük az Iron Maiden frontembere, Bruce Dickinson, és a program vezetői a brit kormány támogatását remélik a következő időszakra, amikor a gigantikus jószág képességeit és hasznosságát kell majd demonstrálni, igazolni a reménybeli vevők, így a brit hadsereg számára is.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek