Repülőgépek országutakon, két mázlis földet érés

iho   ·   2014.01.07. 10:00
Piper_05Crash_02-popup_cim

Rövid időn belül kétszer is egy-egy főútvonalon kötött ki egy-egy kisrepülőgép az Egyesült Államokban, mindkét esetben motorleállás miatt, és szerencsére mindkét esetben komoly sérülések nélkül úszták meg az eseményt a részeseik.

Nyugat-Virginiában, Buckhanan város közelében történt az egyik incidens: egy Cirrus SR 22-es pilótája Pennsylvania felé repülve egy nagy durranást hallott, majd a gép motorja elcsendesedett. A pilóta működésbe hozta a gép ernyős mentőrendszerét. Mint erről már többször beszámoltunk, ez az az eszköz, amely hasonló esetekben, ha tehát a kisgép motorja leáll, és kényszerleszállásra nincs esély, illetve ha a gép megoldhatatlan repülési helyzetbe kerül, egy nagy ernyő kibontásával nem az utasokat, hanem magát a repülőgépet teszi viszonylag kis sebességgel a földre. A rendszert a gyártó BRS Aviation honlapja szerint már több mint 30 ezer gépre szerelték fel, és eddig 303 életet mentett meg, köztük ennek a Cirrusnak a pilótáját is.

A virginiai eset annyiban volt bonyolultabb, hogy az ernyőn lebegő gép először nem a talajt, hanem egy arra haladó teherautó platóját érte el. A sofőr csak néhány másodperc múlva döbbent rá, hogy egy egész repülőgép esett a kocsijára, majd onnan az útpadkára, de szerencsére ekkor sem sérült meg senki, sőt, a képek tanúsága szerint a Cirrus is feltehetően javítható.

(fotók: The New York Times)

A másik eset New York körzetében, Bronxban történt, egy 1966-ban gyártott Piper PA-28-as motorja „fogyott el”, és a gép pilótájával és két hölgy-utasával a Major Deegan Expressway északra tartó pályáján landolt. A szerencsés leszállásban ez alkalommal a földieknek is nagy szerepük volt. A háromsávos sztrádán a középső és jobb sávot ugyanis javították, és lezárták, a javítást végző munkások figyeltek fel arra, hogy a gép feléjük közeledik.

Ahogy egyértelművé vált, hogy a gép pilótája hová próbálja letenni a gépet, a munkások egyike megállította a kocsikat az egyedül használatos sávon, és így a Piper akadály nélkül, bár nem egészen simán, de le tudott szállni, előtte azonban már néhány fát is érintett a gép. Földet éréskor feltehetően megsérült a benzintartály is, és kitörtek a gép futói, de szerencsére nem keletkezett tűz, és a fotók tanúsága szerint a törzs is egyben maradt. A gépen lévőket könnyű sérülésekkel szállították kórházba.

A szövetségi hatóságok mindkét baleset ügyében megkezdték a vizsgálatot.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek