Riasztás ónos eső miatt

MTI   ·   2013.03.29. 10:12
Négy megye több kistérségére, valamint a fővárosra citromsárga, vagyis első fokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek reggel az ónos eső miatt. E szerint a következő órákban gyenge ónos esőre kell felkészülni az aszódi, a budapesti, a gödöllői, a szobi, a váci, a veresegyházi, az ajkai, a balatonalmádi, a balatonfüredi, a bicskei, a budaörsi, a dorogi, a dunakeszi, az enyingi, az ercsi, az esztergomi, az érdi, a gárdonyi, a móri, az oroszlányi, a pilisvörösvári, a szentendrei, a székesfehérvári, a tapolcai, a tatabányai, a tatai, a várpalotai és a veszprémi kistérség területén.

Emellett az ország három megyéjében – Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén – a havazás miatt első fokú figyelmeztetés van érvényben. Ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 10 centiméternyi friss hó is hullhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez péntek reggel eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: az Északi-középhegység térségében péntek estig többnyire havas eső, havazás valószínű. Többfelé tapadó hóra kell számítani. Főként a Börzsöny térségében, Nógrád megyében, Borsod-Abaúj-Zemplén megye északnyugati részén és Heves megye hegyvidéki területein halmozódhat fel számottevő mennyiségű friss hó. Ezeken a területeken 5-20 centiméternyi hó várható, amely az alacsonyabban fekvő területeken sokfelé olvadni fog – tették hozzá.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) felhívta a figyelmet arra, hogy a csúszós, nedves útfelületek a gépjárművel és a gyalogosan közlekedőkre egyaránt veszélyt jelentenek.

A katasztrófavédelem azt kéri a lakosságtól, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel a meteorológiai előrejelzéseket, illetve a hatóságok közleményeit és tájékoztatóit, továbbá csak a téli időjárási körülményeknek megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak.

Kapcsolódó hírek