Robottargoncák: ne csak a hagyományos szerepeikben gondoljunk rájuk!

Kiss Bertalan   ·   2021.09.25. 12:00
00_francia_robottargonca

A francia ECA Group nehézkategóriás, üzemen beüli anyagmozgató gépét már korábban bemutattuk, azonban van egy kisebb, szintén autonóm gépezet, amely nemcsak az üzemen és raktárakon belül anyagmozgatást forradalmasíthatja, de akár az áruterítés is újragondolható.

A francia cég már idestova ötven éve foglalkozik az üzemeken belüli, a gyártósorok kiszolgáláshoz és a raktározáshoz kapcsolódó anyagmozgatási folyamatok automatizálásval. A legújabb fejlesztés az AGV (Autonomus Guided Vehicle) L-S 1PT jelzést kapta, ahol a PT – Pallet Truck utal a raklapszállító targoncára. Bár rakodásra, magas emelésre nem alkalmas, ellenben automatikusan közelít rá az egységrakományra, felemeli és le is rakja a megadott helyen.

A zárt kialakítása nemcsak az időjárástól vagy sérüléstől, de akár az úgynevezett dézsmálástól is védi a rakományt és beltéren, kültéren egyaránt alkamazhatók. A 2,2 méter széles és 3,4 méter hosszú, közel másfél köbméter raktérfogatú és egy tonna teherbírású, akkumulátoros raklapemelő targonca teljes egészben autonóm eszköz, lámpái elöl-hátul megfelelnek a KRESZ előírásainak is. A tájékozodás valós idejű GPS helymeghatározással és lidaros rendszerrel történik, sőt megfelelő szoftveres háttérrel már önállóan elkerülő utat képes keresni szükség esetén, és hozzárendelhetők akár sorompó vagy jelzőlámpa-működtető rendszerek is. A háromkerekű, tömörgumis targonca maximális sebessége 13 kilométer/óra.

Az AGV L-S 1 PT raklapemelő és szállító autonóm targonca. Vannak benne lehetőségek!

A projektet érdemes továbbgondolni, kivinni akár az utcákra, ahol

  • sétálóutcás övezetekben,
  • nagyobb egészségügyi intézmények területén vagy
  • üdülőövezetekben

elláthatnák a szó szerinti utolsó mérföldes fuvarokat, kiszállításokat, egy-egy teherautóval is megközelíthető, csereszekrényes lerakodási ponttól kiindulva, és akár göngyöleget vagy hulladékot visszáruzva. A technika már adva van, a többi csak az illetékesen múlik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek