Románia és a Falconok

iho/repülés   ·   2012.01.04. 18:30
nyito

Románia elnöke, Traian Băsescu például a Népszabadság cikke szerint vadászbombázó repülőgépeket vásároltatna a román kormánnyal. Darabonként, ha kell. A pénzügyi válság ugyan Romániát sem kímélte, de a román légierő gerincét adó, hamarosan a hadrendből kivonandó MiG–21 LanceR vadászgépek helyett új (vagy éppenséggel használt) repülőgépek beszerzésére van szükség. Ez már egy régebbi történet – ahogy már az iho.hu is beszámolt róla –, de a jelek szerint mindig lehet új és meglepő mondatokkal feldobni a politika miatt amúgy is szövevényes történetet.

Az öreg, de megbízható MiG–21-esekből száz együléses M, MF és Bisz, illetve tíz kétüléses MiG–21U újult meg 1995 és 2002 között. Ebben az országban nem volt gond, ha színes displayt építenek egy Trabantba, hogy az elhíresült magyar véleményre emlékezzünk. A modernizáció ugyanakkor eleve csak átmeneti megoldásnak számított, s az eredeti tervek szerint 2012-ben már egy nyugati váltótípussal oldották volna meg a román légierő vadászbombázó képességeinek fejlesztését. Nos ez minden jel szerint elmarad, s ezt a román politikai vezetés meglehetősen rossz néven veszi.

Egy új típus 2012-es rendszeresítéséhez már több évvel ezelőtt meg kellett volna történnie a repülőgép kiválasztásának. A hajózó és a műszaki katonák átképzése, a szükséges reptérfejlesztések, a megfelelő logisztikai támogatás kiépítése, a szerszámok, kenőanyagok, hidraulikus folyadékok biztosítása mind-mind időigényes feladat. Ennek jelenleg nem sok nyomát lehet látni – hiszen még a váltótípust sem választották ki szövetségesünknél, nemhogy a szükséges előkészületeket megtették volna a 2012-es hadrendbe állításhoz.

Ehhez képest lehet értékelni Traian Băsescu elnök elképzelését, aki szerint ha az ország nem rendelkezik a gépek egy csomagban megvásárlásához szükséges forrásokkal, akkor akár darabonként, egyesével is használt F–16 Falconokat kell beszereznie. Mert nem tűrheti Románia nemzeti büszkesége, hogy más (NATO-tag szövetséges, tesszük hozzá) ország vadászgépei vigyázzanak Románia légterére a kivont LanceR-ek helyett. Kérdés, hogy a meglehetősen egzotikus beszerzéshez Románia egyáltalán találhatna-e olyan partnert, aki bírja a típust gyártó és exportjogát ellenőrző Egyesült Államok támogatását?

Mint a Népszabadság közli, az államfő szerint a használt F–16-osok megvásárlásával Románia úgymond bérletet váltana a következő generációs F–35-ösökre. Ioan Mircea Pascu volt szociáldemokrata védelmi miniszter ezt cáfolja. – Ha előnyhöz akart volna jutni, Romániának részt kellett volna vennie az F–35-öst kidolgozó Joint Strike Fighter programban – mutatott rá. Pascu szerint Romániának inkább az európai Gripen vagy Eurofighter beszerzését kellene fontolóra vennie.

Kapcsolódó hírek