Románia: kormánygép kellene

iho   ·   2013.08.29. 14:00
cim_rom707

A román kormány tervbe vette egy személyszállító repülőgép megvásárlását, amit hivatalos utakra használna az elnök, a miniszterelnök, vagy, ha szükséges, repülhetnének vele a parlament házelnökei és a miniszterek – adja hírül a Transindex.ro.

A hivatalos jelentés szerint a 12 férőhelyes, megközelítőleg 10 millió euróba kerülő gép a kormánynak pénzt takarítana meg, mivel az eddigi utakra egy nagyobb méretű Tarom gépet béreltek. A bérlés magas költsége mellett a lépés azért is szükséges, mivel az eddig használt különgép szeptembertől használhatatlanná válik, javítási munkálatok miatt.

Egy érdekes fotó az állami repüléseket korábban intéző Romavia egykori gépparkjával: két ROMBAC, két Bae-146-os, és a háttérben a 707-es

Traian Băsescu megerősítette, hogy a New Yorkban szeptemberben sorra kerülő ENSZ közgyűlésen repülőgép hiányában nem vesz részt. Victor Ponta miniszterelnök szerint Románia az egyetlen uniós tagország, amely még nem rendelkezik saját elnöki repülőgéppel.

Mint ismeretes ez az információ nem pontos, Magyarországon sincs jelenleg kormánygép, a három repülőgép (egy utasszállító és két cargo, vagy fordítva) beszerzésére vonatkozó tendert a szaktárca néhány hete visszavonta.

A román VIP-707-est tavaly vonták ki a forgalomból

Románia tavalyig egy igen mutatós, ám hatalmas költségekkel üzemeltethető, 1973-ban gyártott négyhajtóműves Boeing 707-est használt kormánygépként, amelyet egyébként még Ceausescu vásároltatott meg a maga utazásai céljára. A most említett 12 férőhely és a 10 millió eurós ár egy már használt VIP-gépet, esetleg egy nagyobb busines-jetet takarhat.

Kapcsolódó hírek