Rubik-napok Esztergomban

iho/repülés   ·   2011.11.25. 09:04
Dkeszi_cr2

A magyar repüléstörténet meghatározó figurájának, a kiváló repülőgéptervezőnek az emlékére rendezi a Magyar Mérnöki Kamara a névadóhoz méltóan tartalmas programsorozatot abban a városban, amely valaha, az akkor még létező magyar repülőipar egyik központja volt

.Rubik Ernő 1910-1997

Ezekben az órákban a Technika Házában tartanak konferenciát, a cím ígéretes: „A magyar repülőipar lehetőségei”. A megnyitót Tétényi Éva polgármester, a nyitóelőadást Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökhelyettese tartja, majd Bende Lajos beszél Rubik Ernő életéről, munkásságáról, konstrukcióiról.

Az iho/repülés repülésbiztonsági szakértője, Háy György egy nálunk is többször tárgyalt, aktuális és izgalmas témáról tart előadást: „Az Air France 447-es járat Atlanti-óceán feletti katasztrófájának lefolyása, okai és tanulságai” címmel. Egy másik aktuális téma, amelyről nálunk is olvashattak, az elektromos repülés, erről dr. Makay Imre beszél.

A VZA-01 amphibia <br>(fotó: Aeroconsult)

dr. Békési Bertold a repülőgépeken alkalmazott digitális adatbuszokról tart ismertetőt, Hideg Mihály pedig a hazai repülés technikai és ipari perspektíváiról.

A délutáni szekció dr. Bánó Imre összefoglalójával indul: az amatőr repülőgép építés jelentősége, helyzete és jövője hazánkban. Ugyancsak délután mutatnak be két ígéretes magyar konstrukciót, Varga Zoltán a VZA-01 amphibiáról, vagyis kétéltű repülőgépről tart ismertetőt, dr. Bánó Imre pedig a Dióra helikopterről.

A Diora helikopter <br>(fotó: Aeroconsult)

Lányi Aladár két előadást is tart: az első a legördülő csörlő berendezések üzemeltetési és biztonsági problémáiról szól, a második az új repülős sportágakról. Szerepel a programban egy „katonás” referendum is, Papp István tartja a repülőfedélzeti irányítható rakétákról.

Rubik legsikeresebb, ma is meghatározó jelentőségű konstrukciója, a Góbé iskolagép

Szombaton délelőtt megkoszorúzzák id. Rubik Ernő emléktábláját, majd  a tervek szerint kiállítás nyílik a Grante gyár csaronokában, a repéülőtér mellett a hazai repülőgépgyártás most futó programjairól. A nagy kérdés az, amit a szervezők még most sem tudnak megmondani, hogy megfelelő lesz-e az időjárás ahhoz, hogy a kiállítási tárgyak, vagyis az új konstrukciók, sajátépítésű repülőgépek átrepüljenek az ország különböző pontjairól Esztergomba.

Kapcsolódó hírek