Sandy veszélyes, figyelmeztet a külügy

MTI   ·   2012.10.29. 13:20

Az amerikai hatóságok előrejelzései alapján a Sandy hurrikán várhatóan nagy erővel csap le az Egyesült Államok északkeleti partvidékére, ezért a Külügyminisztérium konzuli szolgálata azt kéri a térségbe készülőktől, hogy indulás előtt érdeklődjenek a hurrikán okozta helyzetről, illetve a légitársaságoknál a repülőjáratok indításáról és fogadásáról.

A konzuli szolgálat honlapján közzétett figyelmeztetésben kifejtik, a veszélyeztetett területek közé tartozik Washington és New York környéke is. A hurrikán várhatóan hétfőn éri el a szárazföldet, és több napig tartó viharos időjárást okoz. Az érintett szövetségi államokban tartós áramkimaradások várhatók, akadozhat a közlekedés és a távközlés, továbbá a repülőtereket is lezárhatják.

A konzuli szolgálat azt javasolja a térségbe készülőknek, hogy indulás előtt mindenképpen érdeklődjenek a hurrikánhelyzetről a www.nhc.noaa.gov honlapon, továbbá tájékozódjanak a repülőjáratok indításáról és fogadásáról az illetékes légitársaságoknál. Azt ajánlják, hogy minden esetben vegyék figyelembe a viharokkal kapcsolatban a helyi hatóságok által kiadott figyelmeztetéseket, tartsák be utasításaikat, különösen, ha az adott térség elhagyására szólítanak fel.

Hétfőre rendkívüli állapot alakult ki az Egyesült Államok sűrűn lakott keleti partvidékén a Sandy hurrikán várható pusztításai miatt. A hatóságok rég nem tapasztalt óvintézkedéseket foganatosítottak. Zárva maradnak a washingtoni szövetségi hivatalok, a Nemzetközi Valutaalap épülete, és felfüggesztik az ENSZ New York-i központjának tevékenységét is. Zárva lesznek az iskolák, és elhalasztották a felújított Szabadság-szobor hétfőre tervezett átadását is. New Yorkban már vasárnap este leállt a tömegközlekedés. Michael Bloomberg polgármester elrendelte 375 ezer ember kitelepítését az alacsonyabban fekvő, áradás veszélyeztette területekről.

Kapcsolódó hírek