Sebességkorlátozás Horvátországban

iho/vasút   ·   2012.03.09. 10:00
00

Minden vonalon, vonalszakaszon megtiltják a vonatok és egyéb vasúti járművek 100 kilométer per óra sebesség feletti közlekedését. A döntéshez kapcsolódóan tilos a billenőszekrényes vonatok ezen funkcióját használni. Ez a tilalom mindaddig érvényben marad, amíg a HŽ Infrastruktúra a mérőberendezésével elvégzi a méréseket és a kapott eredmények megfelelnek a szabályzatban előírtaknak.

(képeink illusztrációk, Vörös Attila felvételei)

A szabályzat előírja, hogy azokon a vasúti pályaszakaszokon, ahol a megengedett maximális sebesség meghaladja a 100 kilométert óránként, vagy a vonalakon billenőszekrényes szerelvények közlekednek, legalább évi három alkalommal kell műszeres pályaellenőrzést végezni. A nemzetközi és belföldi távolsági vonalakat legalább évente kétszer, a helyi forgalmú mellékvonalakat legalább évente egyszer kötelesek ellenőrizni.

A Horvát Vasutak mérőjárműve 2011. május 31-én Sušak-Pećine állomás második vágányán kisiklott és megsérült, azóta nincs használatban. Más szóval, a vasúti vonalak ellenőrzése tíz hónapja nem történt meg az előírások ellenére.

Ezt szem előtt tartva, a biztonságos forgalom érdekében a vasúti járművek sebességét egységesen, a vasút minden vonalán 100 kilométer per órára korlátozták. A vlakovi.com portál felteszi a kérdést: ki vállalja a felelősséget az előírásszerű ellenőrzések elmaradásáért?

Kapcsolódó hírek