Senki nem koordinálja a gumiabroncsok begyűjtését

iho/közút   ·   2012.01.23. 13:30

Tavaly nyáron fogadta el az Országgyűlés az új termékdíjtörvényt, amelynek értelmében 2012. január 1-jétől megszűnt a termékdíjmentesség, így a termékdíjköteles termékekből – köztük a gumiabroncsokból – keletkező hulladékok begyűjtésének rendszere alapjaiban változott meg.

Ennek következtében az eddig működő szakmai koordináló szervezeteknek megszűnt azon jogosultsága, hogy szerződéses partnereik részére termékdíjmentességük érdekében begyűjtési és hasznosítási tevékenységet megszervezzék. 2012-től a gumiabroncs-hulladék begyűjtésének és hasznosításának koordinációját az állami tulajdonban lévő Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség, más néven az OHÜ veszi át, vagy egyéni teljesítés keretében maguk a gumiabroncsgyártó cégek és vezérképviseletek végezhetik – írja nyílt levelében a Magyar Gumiabroncs Szövetség elnöksége.

A HTA tapasztalata szerint a megszűnő hazai koordináló szervezetek eddigi többéves működésének eredményeként a ma legálisan forgalomba kerülő gumiabroncsokból keletkező hulladékok begyűjtése és hasznosítása problémamentesen megoldottá vált Magyarországon. A hulladékhasznosítás koordinációjára szerződött gyártók és vezérképviseletek az akkor hatályos törvény előírásai szerint október végével befejezték a teljes 2011. évre vonatkozó kötelező gumiabroncshulladék-begyűjtési tevékenységüket.

Novemberben és decemberben további igen jelentős mennyiségű hulladék gumiabroncs keletkezett, és mert az új állami szervezet leghamarabb csak 2012 második felében tudná megkezdeni tevékenységét, és átmeneti időszakot nem biztosítottak, ezért partnereink számára nem volt megoldott az év utolsó hónapjaiban és ez év elejétől a gumiabroncs-hulladékok elszállítása.

Ezért a koordináló szervezetek jelentős saját anyagi forrás bevonásával kötelezettségeiken felül 2011 novemberében és decemberében további elszállítást végeztek, így garantálva a begyűjtést és hasznosítást, valamint mindezek finanszírozását 2011 végéig. Ezzel egyrészt biztosítottá vált a szervizhálózatok zavartalan működése, másrészt a felhalmozódó gumiabroncs-hulladék elszállítása és hasznosítása is országszerte.

Ennek a folyamatnak a folytatása érdekében ez év elején a törvény adta lehetőséget kihasználva a HTA minden tagcége beadta jelentkezését az egyéni teljesítésre, hogy minden fennakadás nélkül biztosítsa a megszokott begyűjtés és hasznosítás folytatását 2012-ben is.

Kapcsolódó hírek