Sokallják az útdíjat Brüsszelben?

iho   ·   2013.09.04. 09:44

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium még tanulmányozza az EB állásfoglalását, véleményük szerint az inkább a Brüsszelben uralkodó hangulatot, mintsem a díjrendszer hibáit tükrözi. A fő kifogás, hogy az úthasználati díjak lényegesen magasabbak a 2013 februárjában bemutatott anyagból levezethetőnél. Szintén aggályosnak tartják, hogy az átalánydíjat fizető 3,5 tonnánál kisebb össztömegű tehergépkocsik és autóbuszok, valamint a használatarányos díjat fizető kamionok között az infrastruktúra-költségek felosztása nem arányos.

A kormány válasza októberre várható, de legvégső esetben akár kötelezettségszegési eljárással is zárulhat az ügy. Ezen eljárás során a magyar kormánynak lehetősége lesz megkérdezni, hogy a vonatkozó közösségi irányelvek kötelezőek-e, vagy csak ajánlásnak tekinthetők. A vita évekig húzódhat, elítélő határozat esetén a fuvarozók a díj egy részének visszatérítését is követelhetik a magyar államtól – írja a Népszabadság.

***

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek