A Solaris a norvég Transport kiállításon

Ács Attila   ·   2011.08.08. 15:00
solarisu18huni_fooldal

Szeptember 8. és 11. között rendezik meg a Transport 2011 elnevezésű közlekedési kiállítást és vásárt az Oslótól nem messze fekvő Lillestrømben, a Solaris a legnagyobb és a legkisebb buszával készül a rendezvényre.

Az egyik egy igazi különlegesség, egy 18 méteres, párhuzamos hibrid rendszerű Urbino 18 típusú csuklós lesz – ebből ötöt, a 12 méteres szóló változatból tízet, továbbá 16 „hagyományos”, dízel Urbino 12-t rendelt a norvég Unibuss, a kis flotta október elején áll forgalomba Oslóban. A csuklós hibrid erőforrása egy 181 kilowattos, EEV környezetvédelmi minősítésű dízelmotor és két 75 kilowattos aszinkronmotor; a hajtásláncot az amerikai Allison Transmission szállítja. Az eddigi tesztek alapján az üzemanyag-fogyasztás 24 százalékkal, a károsanyag-kibocsátás pedig akár 78 százalékkal is kevesebb lehet a csuklós hibridnél a „hagyományos” dízelekhez képest.

A másik busz a 8,9 méter hosszúságú és 2,4 méter szélességű Alpino 8,9 LE lesz, ez a bemutató után szintén az Unibussnál áll majd munkába, Vestfold megyében. A kis Solaris Low Entry kialakítású, tehát a második ajtóig alacsonypadlós, 27 fix- és további négy lehajtató ülőhellyel rendelkezik, helyi és helyközi forgalomra egyaránt ajánlja a gyár.

A solaris 2006 óta van jelen a Norvégiában és ezalatt csaknem 250 buszt exportáltak az országba, ezzel meghatározó szereplőjévé váltak a helyi piacnak. Idén eddig 31 buszra kaptak megrendelést az Unibusstól, és további további hatot rendelt a Nettbuss is.

Solaris Urbino 18 Hybrid az Unibuss részére (fotó: Solaris)

Kapcsolódó hírek