Speciális kalodarendszerekkel szállíthatók a vasúti kerékpárok

iho/vasút   ·   2024.08.12. 15:00
00_rch_kerekpar

Elindult Miskolcról az első, a TS Hungaria által vasúti kerékpárok fuvarozására kifejlesztett, kétsoros kalodarendszert hordozó Rgs-kocsi. A célállomás az ÖBB-Technische Services knittelfeldi üzeme Ausztriában.

A Rail Cargo Hungaria (RCH) másfél éve bízta meg a TS Hungariát (TS-HU) vasúti kerékpárok továbbítására alkalmas, a közúti fuvarozással szemben versenyképes megoldás kifejlesztésére. A nagy volumenű kerékpárszállítások közútról vasútra terelése a Rail Cargo Group stratégiai céljai között szerepel.

A feladat megoldására az RCH, a miskolci TS-HU és az ÖBB-TS knittelfeldi üzemének szakemberei munkacsoportot hoztak létre, ami megalkotott egy egysoros kerékpárszállítást lehetővé tevő konstrukciót. Ez huszonegy kerékpárt képes egy vasúti teherkocsin fuvarozni, szemben az egy kamion által továbbítható tizenöt kerékpárral. A kifejlesztett kalodarendszert egy Rgs típusú teherkocsira helyezték fel. A megoldás megfelelt az ütköztetési és további vasútbiztonsági követelményeknek is.

(fotók: Író Zoltán)

A tesztüzemek tapasztalatai azonban azt mutatták, hogy a közúti fuvarozás költségei továbbra is valamivel alacsonyabbak voltak a vasútinál, ezért a terveket finomították. A TS-HU tervezőcsapata kifejlesztett egy olyan mobilizálható kétsoros kalodarendszert, amivel kocsinként harminc kerékpár szállítható. Ebből egy prototípust gyártottak le, ami jelenleg tesztjelleggel üzemel.

A kétsoros kalodarendszerrel felszerelt kocsi fordulóideje Miskolc és Knittelfeld között körülbelül tíz nap. A visszaút során javítandó kerékpárokkal rakodva érkezik vissza a TS-HU üzemébe.

A miskolci járműjavító további öt, hasonló kalodarendszer elkészítését tervezi. Ezek hetente száz kerékpár vasúti fuvarozását teszik majd lehetővé és ezen az útvonalon évente összesen háromszázhúsz kamionnal csökkentik a közúti forgalmat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek