Súlyos pilótahiány jöhet Kínában

MTI   ·   2012.04.19. 11:57

A Kína világgazdasági és világpolitikai szerepének, valamint a kínai emberek életszínvonalának emelkedésével bővülő bel- és külföldi turizmus és az üzleti utak számának növekedése a légitársaságok bővüléséhez és új társaságok piacra lépéséhez vezet.

A polgári repülési hivatal tájékoztatása szerint a jelenlegi ötéves terv (2011–2015) fennmaradó időszaka alatt 70 új repülőtér épül Kínában. A becslések szerint a kelet-ázsiai ország légi közlekedési ipara 2020-ra megelőzi a jelenleg vezető Egyesült Államokét, a mind növekvő piac keresletének kielégítésére pedig a következő tíz évben mintegy 18 ezer új pilótára lesz szükség.

Jelenleg mintegy 500-1000 állás betöltetlen, a kínai hatóságok a hazai mellett amerikai és ausztrál képzésen részt vetteket is hajlandók alkalmazni.

A hiányt enyhítendő február végén az Egyesült Államok több nagyvárosában állásbörzét tartottak a kínai légitársaságok, a beszámolók szerint igen nagy sikerrel. Kínában pilótaként dolgozni nem csupán előrelépési lehetőséget és azonnali állást, de az amerikainál magasabb fizetést is jelent. Az amerikai munkaügyi hivatal statisztikái szerint a pilóták otthon évi 116 000 dollárt keresnek, Kínában a külföldieknek ajánlott összeg 175 000 dollár. A külföldi munkaerő vonzása mellett Kína a belföldi pilótaképzés fellendítésén is dolgozik. A polgári repülési egyetem az idén ősszel már 2400 pilótajelöltet kíván felvenni, 33 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A pilótahiány egyébként nem kínai sajátosság, az az egész ázsiai kontinensen jellemző. A Boeing és az Airbus repülőgépgyártók becslései szerint 2011–2030 között az összes megrendelés egyharmada ázsiai országoktól származik, amelyek több mint ezermilliárd dollár értékben vásárolnak majd gépeket. A nemzetközi polgári repülési szervezet (ICAO) számításai szerint a kereslet olyan mértékben fellendülőben van, hogy a kontinensen a következő két évtizedben mintegy 230 ezer új pilótára lesz szükség.

Kapcsolódó hírek

Vasút Repülés

Nem minden hulladék szemét…

Bánhidi Emese   ·   2015.01.26. 19:20

…és nem minden szemét hulladék – ahogyan a mondás tartja. És, hogy ez mennyire igaz, mi sem bizonyítja jobban, minthogy újabb adag metrókocsit eresztettek Amerikában az óceán mélyére.