Súlyos vonatbaleset Törökországban: tíz halott

iho/vasút   ·   2018.07.09. 08:45
baleset_torokorszag_siklas_kislid

Törökország északnyugati részén, Edirne-tartományban vasárnap kisiklott egy személyvonat. A siklást a heves esőzések nyomán megcsúszó vasúti töltés okozta. A balesetben hetvenhárman sérültek meg és tíz halálos áldozat is van.

A hatkocsis szerelvény öt kocsija siklott (képek forrása: hurriyet.com.tr)

A török közlekedési minisztérium közlése szerint a vonaton 362 utas tartózkodott. Az Uzunkopru felől Isztambul felé tartó szerelvénynek öt kocsija siklott ki, majd borult le a pályáról a Sarilar nevű falu mellett. A mentésről készült képek oldalukon fekvő vasúti kocsikat mutatnak, melyekbe a mentésben résztvevők különböző módszerekkel próbálnak bejutni.

A CNN török nyelvű csatornája megszólaltatott egy túlélőt, aki a pálya mellett éppen elhagyni készült a baleset helyszínét. Beszámolója szerint tíznél több testet látott heverni a kisiklott szerelvény mellett. Sarilar falu elüljárója azt mondja, hogy a baleset helyszínét nagyon nehezen lehet elérni közúti járművekkel, ezért légimentésre van szükség. Az ekészült képek mutatják, hogy a mentőhelikopterek időközben megérkeztek a helyszínre és száz mentőautó is készenlétben áll.

A területet csak légi úton lehetett megközelíteni

A török miniszterelnöki hivatal együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit.

A balesetről készült képeket elemezve megállapítható, hogy a hatkocsis szerelvényt az E68000-sorozatú villanymozdony továbbította, melyből a török államvasútnál nyolcvan áll forgalomban. Az első nyolcat a Hyundai-Rotem építette Dél-Koreában, a további hetvenkettőt az eskisehiri Tülomsas-mozdony- és vagongyár, 2013-15 között. A mozdony és a közvetlenül mögötte futó kocsi állva maradt, nem sérült a balesetben.

A pályát víz mosta alá

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek