Súlyosan megrongálódott az Ed Force One

iho/repülés   ·   2016.03.12. 20:30
400px_edforceone

A TF-AAK lajstromú Ed Force One-t egy pushback traktor húzta ki kerozin-utántöltésre, mielőtt a zenekar tovább repült volna a chilei Santiagóból a „The Book of Souls” elnevezésű világkörüli koncertturnéjuk következő állomására – a lenti videóban meghallgathatja az albumot –, az argentin Cordobába. Vontatás közben azonban eddig ismeretlen okból eltört vagy kiesett a vontatószerkezet kormányzását biztosító csapszeg, emiatt a 747-es irányíthatósága megszűnt, és az egyik kanyarodásnál nekiütközött a traktornak. Az ütközés következtében megrongálódott a gép orrfutója, két bal oldali hajtóműve, továbbá megsérült a traktort kezelő személyzet két tagja is, akiket kórházba kellett szállítani. A repülőn csak két fedélzeti mérnök tartózkodott – számol be honlapján az esetről az Iron Maiden.

Az Iron Maiden legújabb Ed Force One turnégépe Santiagóban szenvedett súlyos károkat. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: Iron Maiden Facebook-oldala)

Az első jelentések szerint a Boeing 747-400-as jelentősen rongálódott és hosszú javítás elé néz. Valószínűleg a két érintett hajtóművet le kell cserélni. A peches baleset az Iron Maiden turnéját várhatóan nem zavarja meg, azonban a javítás idejére új gépet kell szerezniük a turné későbbi állomásaihoz.

Az Iron Maiden idei turnéjához néhány hete cserélte le az évek óta használt Boeing 757-es Ed Force One-ját a szerencsétlenül járt Jumbóra. A gép 2003 márciusában emelkedett először a levegőbe, 2003-tól 2015-ig az Air France-nál szolgált F-GITH lajstrommal, a légitársaság azonban 2015 végével végleg kivonta flottájából a több évtizeden keresztül repült típust. Tavaly év végén az izlandi Air Atlanta Icelandic vette meg a gépet, az Iron Maiden tőlük bérli. A Jumbo a turnéra szánt különleges festést mindössze néhány hete, februárban kapta meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.