Suzuki mostantól nappal?

Vörös Attila   ·   2016.06.01. 18:45
80__P5310361

Van néhány biztos pont a magyar vasúton, például sovány gazdaságunk életben tartói, az autógyárakat kiszolgáló tehervonatok közlekedése. Az elmúlt években, ha hajnali 3.20-kor nem indult el Tokodról Almásfüzitő felé a Suzuki-vonat, akkor valami baj volt, esetleg vasárnap. A mondás az volt, az ütemes menetrend miatt az esztergomi iparvágányról éjjel kellett előbb Esztergom állomásra behúzni, majd onnan körüljárás után Tokodra elvinni a rakott autóvonatot két részletben. A tartalék gép így legalább két órán át elvolt ezzel a feladattal, közben persze az üres kocsikat is betolta – szintén két darabban.

Esztergom-Kertváros és Tokod között halad a teljes, húszkocsis Suzuki-vonat. Itt korábban két részletben továbbították a szerelvényt. A közelebbi vágány a Dorog–Tokod deltavágány. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila képeiből

A hajnali Suzuki-vonat nagyon ritkán csúszott meg, gyakorlatilag szinte mindig menetrend szerint közlekedett. Néha persze volt fennakadás árvízhelyzetben vagy ha a mozdonyokkal kavartak, de ezt a vonatot amúgy az éji sötétség miatt nem nagyon lehetett lefotózni. Hétvégente előfordul egy-egy plusz vonat is, ezekkel főleg vasárnap délután van esély találkozni.

Annyira nappali ez a kiszolgálás, hogy Tokodról már az utolsó normális fényekben indul a szerelvény tovább...

Információink szerint a tokodi éjszakás műszakot szeretnék megspórolni – a tartalék idejébe belefér napközben is az autógyár kiszolgálása. Ráadásul a régió emberhiánnyal is küzd, kevés a hadra fogható tolatásvezető. A nappali vonatok ezen a héten kezdtek el közlekedni, és érdekes módon ami az egyórás esztergomi ütembe anno nem fért bele, az most a félórásba befér: a remot Dácsia délután szolgálja ki a Suzukit, majd Esztergomban össze is állítja a gigantikus szerelvényt, és egy menetben viszi be Tokodra! Itt aztán Dácsiát váltanak Dácsiára (...), majd újabb fékpróba után a Komárom és Tokod közt pendliző tehervonati gép viszi el a szerelvényt.

A Suzuki-vonattal kapcsolatban múlt héten is volt attrakció: a 4-es vonal vágányzára miatt egy hétig a 2-es vonalon, Budapest felé jártak a szerelvények.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek