Svájc: parlamenti bizottság a Gripen mellett

iho   ·   2013.08.28. 14:00
cim

Svájc Nemzeti Tanácsának (Nationalrat) szakbizottsága a Gripen E beszerzés megvitatását követően a helyi parlamentben igennel szavazott a programra – adja hírül a Saab szerkesztőségünknek eljuttatott közleménye.

Az igen-szavazatok száma a bizottságon belül 14-9 arányban került többségbe, így a beszerzés megszavazását várhatóan a szeptemberi ülésen terjesztik a svájci törvényhozás plénuima elé.

Gripen-teszt a svájci Alpokban

„Természetesen nagyon örülünk a Védelmi Bizottság döntésének. Ez a jóváhagyás nagyon bíztató a Gripen program számára. Miközben továbbra is tiszteletben tartjuk és követjük a politikai folyamatot, folytatjuk a Gripen E prototípusának összeállítását. Emellett folytatódik a svájci ipar résztvevői számára meghirdetett programunk is, amelynek célja, hogy üzletileg összekapcsolja a Saab beszállítóit svájci vállalatokkal. Mára 456 szerződést írtak alá beszállítóink 117 svájci vállalattal, körülbelül 315 millió svájci frank értékben” – mondta Lennart Sindahl, a Saab alelnöke és a Saab aeronautikai üzletágának igazgatója.

Felszállóban a Gripen E-demo

Mint arról az iho/repülés korábban beszámolt, a svájci légierő lesz a tervek szerint a nálunk is repülő svéd harcigép új változatának első felhasználója. Ugyancsak a svájci megrendelés kilátásai katalizálták a svéd kormány döntését is az új Gripenek megrendeléséről, illetve a már a légierőnél repülő C/D példányok egy részének az E-változatra történő átépítéséről.

Az E-változat rendszereit tesztelő demo-példány 2008 óta repül, azonban közben elkezdődött az első „eredeti” E prototípus összeszerelése is. A svéd könnyű harcigép új elektronikát, radart, erősebb hajtóművet és kiegészítő tartályokat kap, amelynek révén növekednek képességei és nagyobb lesz a hatótávolsága.

Kapcsolódó hírek