Svédország megegyezne a Gripenek további bérléséről

MTI   ·   2012.07.31. 12:40

Svédországnak az az érdeke, hogy megegyezzen Csehországgal a Jas-39 Gripen típusú vadászgépek bérleti szerződésének meghosszabbításáról egy hivatalos svéd közlemény szerint.

„A svéd kormány megbízásából a védelmi és biztonsági eszközök exportjával foglalkozó svéd ügynökség (FXM) a felelős a Gripen vadászgépekről folytatott tárgyalásokért. Az FXM teljes mértékben azon van, hogy a tárgyalások sikeresen befejeződjenek, s a Gripen vadászgépek bérleti szerződésének meghosszabbításához vezessenek” – áll abban a hivatalos svéd közleményben, amely kedden került fel a prágai svéd nagykövetség honlapjára.

A cseh kormány a múlt héten elfogadhatatlannak minősítette a svédek legutóbbi ajánlatát, de úgy döntött, hogy november végéig még megpróbál megegyezni a svédekkel. A csehek legfőbb követelése, hogy Svédország csökkentse a Gripen típusú vadászgépek évi kétmilliárd koronás (22,22 milliárd forint) bérleti díját.

Miután a svédek erre csak minimális mértékben mutatnak hajlandóságot, Petr Necas cseh miniszterelnök a múlt héten jelezte: Prága esetleg mérlegelni fogja, hogy új pályázatot ír ki a vadászgépekre.

Csehország 2004-ben vett bérbe Svédországtól tízéves időtartamra 14 darab Gripen vadászgépet. A tízéves bérleti díj összesen 19,6 milliárd korona (217,8 milliárd forint).

A prágai svéd nagykövetség weboldalán most megjelent közlemény az első nyilvános svéd reagálás a cseh bírálatokra és követelésekre.

A Právo című cseh napilap szerint a svédek állítólag azzal számolnak, hogy a cseheknek jelenleg nincs pénzük egy új pályázat kiírására, s ezért végül is el fogják fogadni az ajánlatot.

A cseh kormánynak ősszel kell meghoznia a végleges döntést a vadászgépek ügyében. Három lehetőség van: meghosszabbítják a cseh-svéd szerződést, új pályázatot írnak ki, vagy vadászgépek nélkül marad a cseh hadsereg - mutat rá a prágai újság.

Csehországon kívül még Magyarország, a Dél-afrikai Köztársaság és Thaiföld hadserege használ Jas-39 Gripen típusú vadászgépeket.

Kapcsolódó hírek