Szakszervezet: balesetveszélyesek a BKV-matricák

iho   ·   2014.05.14. 16:33

Balesetveszélyes a BKK legújabb ötlete, a buszok szélvédőjére ragasztott elsőajtós felszállásra figyelmeztető matrica – állítja az EKSZ. A mintegy félméter hosszú, zöld színű feliratot ugyanis pontosan a sofőrök elé illesztik, így az út egy jelentős részét nem látni. A járművezetők többször is panaszkodtak az életveszélyes megoldás miatt, de az ötletgazda, a Budapesti Közlekedési Központ nem tágít, a BKV vezetése pedig mossa kezeit: ők csupán végrehajtanak.

A kilátás matrica nélkül

Akár életveszélyes is lehet a BKV-buszok szélvédőjére, pontosan a sofőr elé ragasztott mintegy fél méter hosszú felirat: elsőajtós felszállás. A járművezetők döbbenete határtalan, nem értik, ki hozhatott ilyen dilettáns és ostoba döntést. Az, aki szerint a sofőrök előtti ablakrész a legmegfelelőbb helye a félméteres matricának, még személyautót sem vezetett, nemhogy buszt, s nem tudja, amit már egy gyerek is:  a sofőrt nem lehet akadályozni a kilátásban – szögezi le Nemes Gábor, a BKV-nál működő egyik legnagyobb érdekvédelmi tömörülés, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke. Persze a közlekedést érintő jó döntéseknek nem feltétele a jogosítvány és a járművezetői gyakorlat, a szakmai egyeztetés viszont igen. Sőt, ez utóbbi elengedhetetlen – teszi hozzá Nemes. Márpedig ezt az újítást is, mint annyi mindent a BKV-nál előzetes tájékozódás és tájékoztatás nélkül vezették be. A zöld színű feliratok napsütésben zavaróan tükröződnek, vakítják a mögötte ülő sofőrt, rosszabb fényviszonyoknál viszont egyszerűen holt térré alakítják a busz előtti sávot, az egyik legveszélyesebb zónát.

A kilátás matricával

Minden nap egyre több, végül több száz járműre kerülnek fel a matricák, s úgy tűnik, az illetékesek közül senkit nem érdekel, hogy rossz helyen vannak  – mondja keserűen az elnök. Az EKSZ többször is kérte a cégvezetést, hogy ragasztassa máshová, mondjuk a szélvédőnek az ajtó felőli oldalára a feliratokat– ott az utasok is jobban látják, s a sofőrt sem zavarja -, ám a BKV menedzsmentje a közösségi közlekedés megrendelőjére, a fővárosi tulajdonú Budapesti Közlekedési Központra mutogat. Ott elrendelték, itt „bokázva” teljesítik, a legbutább és a legbalesetveszélyesebb ötleteket is – mondja indulatosan Nemes. Hamarosan több száz sofőr fog csökkentett tátótérrel vezetni, s több ezer utas kerülhet veszélybe egy végtelenül elhibázott – egyébként rém egyszerű – feladat miatt – állítja az elnök. Van olyan buszvezető, aki nem hajlandó így dolgozni, önkényesen átragasztotta a feliratot, de félő, ezért előbb, utóbb büntet a BKK.

A matricázással nemhogy javultak volna, hanem jelentősen romlottak azoknak a sofőröknek a munkakörülményei, akiket az elsőajtós felszállási rend miatt bérletellenőrzésre és jegyeladásra is kényszerít a BKK úgy, hogy a hónapok óta tartó követelések ellenére sem biztosítja a pénzkezeléshez szükséges alapvető feltételeket. A járművezetőkre szakmai egyeztetés, s különösebb felkészítés nélkül erőltették ezeket a plusz feladatokat, miközben továbbra is alapvető elvárás az utasok biztonságos szállítása is. Nincs munkaköri leírás és balkáni körülmények között kell a jegyeket, s a pénzt kezelniük, miközben inkognitós BKK-sok szigorúan ellenőrzik őket, elvégeznek-e mindent pontosan. Ha nem, akkor büntetést akasztanak a nyakukba. Ezeknek a sofőröknek a helyzetén rontott még tovább az elhibázott matricázás. Az EKSZ követeli, szedjék le a sofőrök elől a ragasztmányokat, mielőtt még nem késő, mielőtt még súlyos baleset történne – írja közleményében az EKSZ.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek