Százötven Credóval fiatalodik néhány hét alatt a Volánbusz, az év végéig jönnek még Volvók és Mercedesek is

MTI/iho   ·   2021.07.21. 09:00
00_volanbusz503

2022. elejéig összesen 503 új busz áll forgalomba a Volánbusz 32 milliárd 900 millió forintos megrendeléséből.

A július első felében megkötött szerződések alapján

  • a Kravtex Kft. 365 Credobust,
  • az ITE BUS & Truck Kft. 88 Mercedest,
  • a Volvo pedig 50 járművet

szállít a Volánbusznak 2022 elejéig. Az új buszok túlnyomórészt az ország keleti és nyugati megyéiben közlekednek majd.

Az idei beszerzésekkel a Volánbusz flottájának átlagkora tizenegy évre csökken, és további javulást vetít előre, hogy idén 1600 busz vásárlására hirdetnek meg közbeszerzést. A 2018-ban kezdődött járműfiatalítási program eddig több mint ezer új, vagy újszerű busszal bővítette a Volánbusz több mint hatezres flottáját, megállítva a járműpark elöregedését.

A korszerűsítés azért fontos, mert az ország majdnem 3200 településének alig harmada érhető csak el vonattal, de alig van olyan, ahol nem jár busz, és a belföldi személyforgalom több mint ötöde jut ezekre a járművekre. A közösségi közlekedés versenyképessége legalább annyira függ a buszoktól, mint a vasúttól. A közösségi közlekedés részesedése a teljes belföldi közlekedésből európai összevetésben is kiemelkedő, és a MÁV-Volán csoport legfontosabb feladata, hogy ez továbbra se változzon.

A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a közösségi közlekedés korszerűsítése jó úton halad, hiszen az év végéig megjelenik az egységes menetrendkínálat, menetrendkereső és jegyrendszer, ezt követően pedig a tarifaközösség is létrejöhet. A MÁV-Volán csoport ezzel régen várt fejlesztéseket valósít meg, és közben a fenntarthatósági szempontokat is érvényesíti, hiszen az 503 új jármű évi több tízezer tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsát ki, mint a régiek – hangsúlyozta Homolya Róbert. A vasúttársaság vezetője a következő évtizedek egyik legnagyobb kihívásának tekinti a környezetterhelés csökkentését az utazási igények emelkedése mellett, de hangsúlyozta, hogy a közösségi a leginkább fenntartható valamennyi közlekedés közül.

Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár, Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója, Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgató és Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár az idei közbeszerzési pályázat eredményeként a Volánbuszhoz érkező 503 új autóbusszal kapcsolatosan tartott sajtótájékoztatón a Népliget autóbusz-pályaudvaron (fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója közölte, hogy a megrendelt Credobusokból százötven már a következő hetekben forgalomba áll az ország majdnem minden megyéjében. A Mercedes buszok az év végétől Fejér, Hajdú-Bihar, és Komárom-Esztergon megyében közlekednek. Az ötven Volvo busz novemberben érkezik. Az összes új jármű környezetbarát, fedélzetükön korszerű utastájékoztató és légkondicionáló működik – tette hozzá Pafféri Zoltán.

Ha a terveknek megfelelően 2022 közepéig a járműpark negyven százaléka kicserélődik, azzal a buszok átlagos kora tíz év alá csökken. A Volánbusz több mint hatezer járművel évente 16 millió járaton csaknem 700 millió utast szállít.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek