Szeged: útfejlesztés EU-pénzekből

iho/közút   ·   2012.03.12. 08:02

Szegeden a tervezett 134 millióról 104-re apadt az útjavítási keret. Igazi gondot az jelent, hogy most sem szerepel a büdzsében nagyfelületű javítás – nyilatkozta a Délmagyarország webes kiadásának Makrai László, a városi utakat kezelő Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, és hozzátette: a kilencvenes években a közúthálózatban milliárdos károkat okozott, hogy közműépítés után hiányosan állították helyre a burkolatot. Zömmel ott keletkeznek az úthibák városszerte, ahol a folyamatosság megbomlott, és csak egy keskeny csíkban, rosszul tömörítve aszfaltoztak. Ezek kátyúzással tartósan nem állíthatók helyre, kizárólag nagyfelületű aszfaltszőnyegezéssel.

Az állami útkezelőnek, a Magyar Közút Nonprofit Zrt-nek még mindig nincs elfogadott költségvetése.

Annak ellenére, hogy az államnak és az önkormányzatnak évek óta nincs pénze utakra, Szeged több közterületet felújított és tervez felújítani – uniós támogatással, a különböző projektekben. A tömegközlekedési nagyprojektből újult meg a Rókusi körút a Tescótól a rókusi csomópontig, a rókusi csomópont, a Vásárhelyi Pál utca a körforgalom és a Pulz utca között, az Anna-kút, a Tisza Lajos körút az Anna-kúttól a Glattfelder térig, a Glattfelder tér, a Széchenyi tér északi oldala, a Zrínyi és a Kelemen utca, a Szent Ferenc utcai körforgalom, a Szent Ferenc utca a Boldogasszony sugárúttól az Indóház térig, az Indóház tér, a Markovits utca, a Semmelweis utca a Tisza Lajos körúttól a Markovits utcáig, a Vitéz utca, a Kálvária sugárút nagykörúton belüli része, a Boros József utcai körforgalom, a Belvárosi híd újszegedi hídfője és a Székely sor.

A belváros-rehabilitációs projektből telt a Mars téri parkolóra, a Reök előtti térre, a Kölcsey és a Gutenberg utcára, a Mars téri csomópontokra. A Szeged Biopolisz Park projektben kész a Semmelweis utca, a Bánomkert sor, az Oldal utca a körforgalommal és az Állomás utca járdája. Idén készül el: a Dugonics és az Árpád tér, a Somogyi, az Eötvös, a Toldy és az Apáthy utca. A Vásárhelyi Pál utca fejlesztése projektből kész a négysávosítás a Pulz utcától a Bakay Nándor utcáig; a munka idén folytatódik a körforgalomtól a Kálvária sugárútig.

Kapcsolódó hírek