Székely Hadosztály Futárvonat: Nohabbal Kocsordra

iho/vasút   ·   2016.03.29. 18:45
fvonat0

Székely Hadosztály Futárvonat indul a különítmény utolsó honvédő csatájának színhelyére, Kocsordra június 5-én, vasárnap.

Az emlékmű (archív fotók: Papp György)

Program: indulás a Nemzeti Összetartozás másnapján a reggeli órákban a Nyugati pályaudvarról. Érkezés a késő délelőtti órákban Kocsord állomásra, ahonnan a megemlékezők gyalog vonulnak ki a hadosztály a közelben, a Kraszna partján álló emlékművéhez. Ünnepi műsor, megemlékezések nagyváradi és partiumi magyar civil szervezetek szervezésében, emléktábla avatás, koszorúzás. A megemlékezések után a Székely Hadosztály Futárvonat visszaindul Budapestre.

A fölirat

Jegyértékesítés

MÁV Nosztalgia Kft., Nyugati pályaudvari jegyiroda
Nyugati pályaudvar, a 10. vágány mellett
Telefon/Fax: (+36 1) 269-5242
Hétfő: 11:00–19:00
Kedd, szerda, csütörtök: 10:00–18:00
Péntek: 9:00–15:30
Szombat, vasárnap: zárva
Email: jegyiroda@mavnosztalgia.hu
Internet: www.mavnosztalgia.hu

Az utazásra a jegyeket elővételben, legkésőbb az utazás előtti utolsó munkanapon meg kell vásárolni! Az utazásra a helyszínen nem lehet jegyet váltani!

A Nohab vontatású emlékvonatban párnás és fapados nosztalgia kocsik, valamint Pullman Club kocsik közlekednek. A vonatba sorozott Sörkocsiban tematikus műsorokat és megemlékezést tartunk, az étkezőkocsiban lehetőség nyílik odaúton reggelizni, visszaúton vacsorázni.

Részvételi díjak

Korabeli nosztalgiakocsikban

  • Fapados: 11 900 Ft/fő
  • Párnás: 13 900 Ft/fő

A fapados és párnás részvételi díjak magukban foglalja a menettérti jegyet és a helybiztosítást, részvételt a megemlékezésen, valamint egy étkezést a helyszínen. A MÁV Nosztalgia Kft. személyzete biztosítja utasaink kényelmét az utazás teljes időtartama alatt és folyamatos utastájékoztatást a célállomási információkkal kapcsolatban. Az oda úton üdvözlőitallal és reggeli falatkával kínáljuk vendégeinket, míg a Sörkocsiban tematikus programokkal várjuk vendégeinket.

Pullman Club osztály

Pullman Club osztályon két vagy négyszemélyes asztalnál: 16 990 Ft/fő Négyszemélyes asztal legalább három személy együttes utazása esetén foglalható! A Pullman Club osztályra érvényes részvételi díjak magukban foglalják a menettérti jegyet és a helybiztosítást, részvételt a megemlékezésen, valamint egy étkezést a helyszínen. A rendkívül kényelmes, nagy lábterű és dönthető ülésekkel felszerelt kocsikban extra szolgáltatásokat kínálunk: egész úton külön személyzet gondoskodik utasaink kényelméről. Az utazás teljes időtartalma alatt ásványvíz, kávé és tea korlátlanul fogyasztható az ülőhelyeken, illetve térítés ellenében választhatnak széles ital- és ételkínálatunkból.

* * *

Kratochvil Károly és a Székely Hadosztály

Az Erdély katonai védelmére szervezett Székely Hadosztályt 1918 végén Kratochvil Károly ezredes, az erdélyi katonai kerület parancsnoka szervezte meg. Hivatalos neve „székely különítmény”, mivel a belgrádi fegyverszünet csak hat gyaloghadosztályt engedélyezett. Gerincét a 39. gyaloghadosztály (ennek a parancsnoka volt korábban Kratochvil) az olasz frontról 1918 novemberében hazatért, a magyar határok védelmét vállaló katonái alkották.

A Székely Hadosztály volt az egyetlen, viszonylag fegyelmezett és magas harcértékű katonai alakulat az akkori Magyarországon, és hosszú ideig tartóztatta fel az Erdélybe, majd a Partiumba betörő román csapatokat. Utolsó nagy ütközetét Kocsord–Győrtelek–Mátészalka térségében vívta, majd a vereséget követően, 1919. április 26-án a hadosztály Demecsernél letette a fegyvert.

A Székely Hadosztály honvédő harcának tiszteletére az utolsó csata színhelyén, Mátészalka és Kocsord között, a Kraszna partján emlékművet emeltek, ezt az 1950-es években a kommunista hatóságok leromboltatták. Újból 1995. április 21-én avatták föl. A hét méter magas dombon álló emlékoszlophoz három székely kapu alatt elhaladva lehet feljutni.

Az Isonzónál és Erdélyben is vitézül helytálló parancsnok halálának hetvenedik évfordulója alkalmából 2016-ot a Honvédelmi Minisztérium Kratochvil Károly emlékévvé nyilvánította.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek