Szekszárd csatlakozott a paksi elektromos mobilitási programhoz

MTI/iho   ·   2015.09.24. 09:38

Süli János Paks polgármestere a mobilitási projektről az eseményt megelőzően elmondta: a paksi önkormányzat 2014-ben indult programjához eddig tizennyolc térségbeli település csatlakozott. A 40-45 millió euró értékű projekthez az Európai Bizottság térségi környezetkímélő technológiákat támogató ELENA programjának és a hazai pályázati rendszer forrásaira számítanak.

Elmondta, hogy az elektromos közlekedés tervezéséhez a brüsszeli programtól egyelőre másfél millió eurós támogatást remélnek, a magyar forrásokból tíz elektromos üzemű autóbuszra pályáztak. Az autóbuszokra a napokban írják ki a közbeszerzési pályázatot, értékük együttesen 1,2-1,4 milliárd forint lehet.

Az elektromos járműveket nemcsak a közösségi közlekedésben használnák fel. Az atomerőmű bővítése 2018-ban kezdődik, 2019-ben pedig jelentős számú munkaerőre lesz szükség. A tervek szerint ekkor már a térség minden településéről elektromos autóbuszokkal szállítanák a dolgozókat Paksra. Megjegyezte: emellett olyan járműveket – például hulladékszállító gépkocsikat – is elektromos üzeművé alakítanának, amelyek jelenleg környezetszennyezőek és költségesek.

Süli János szerint az elektromos közlekedésre az atomerőmű által a „völgyidőszakban” – többnyire hajnalban – megtermelt energiát lehetne felhasználni, ami hozzájárulna Magyarország szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez is. Úgy vélte: az elektromos közlekedés ezer megawattnyi energiát tudna felhasználni Magyarországon évente.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek