Szerdától ismét olcsóbb a benzin és a gázolaj

MTI   ·   2013.04.15. 13:15

Szerdától 8 forinttal csökken a benzin és a gázolaj ára is. Ennek megfelelően 415 forintos benzin-, illetve 424 forintos gázolaj-átlagárral számolhatnak az autósok a kutaknál. A csökkentés arányban áll a nemzetközi folyamatokkal. A tőzsdéken a nyersolaj mintegy 5, a benzin több mint 3, a gázolaj közel 3 százalékkal lett olcsóbb.

A dollárárfolyam 235-ről 227 forintra csökkent, ami a Népszabadság szakértője szerint önmagában négyforintos árcsökkenést generált.

Az április eleji legutóbbi csúcspont óta ez 21 forinttal alacsonyabb benzinárat jelent. A múlt héten szerdán és pénteken is mérsékelték a tarifákat, a benzin esetében összesen 13, a gázolajnál 8 forintos mértékben. A gázolajra a tompább árváltozások jellemzőek: adataink szerint utoljára tavaly októberben vágtak a tarifán hasonló mértékűt.

A nemzetközi folyamatok alapján a GKI Energiakutató a mostaninál kissé enyhébb árcsökkentést jósolt.

A két termék tarifája továbbra sem lépett ki a 2011 vége, 2012 eleje óta kialakult 405–455 forintos tartományból. Ugyanakkor a vásárlóerő javulása miatt a GKI kimutatásai szerint jövedelmekből egyre többet tankolhat a lakosság.

Kapcsolódó hírek