Szervizbe mennek a Gripenek

iho   ·   2013.04.16. 12:56

A magyar légteret védelmező vadászok a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisról a svédországi Satenas-ba repülnek, hogy ott végezzék el rajtuk az első ipari felülvizsgálatot. A szervizeket komoly logisztikai előkészítő munka előzi meg, hiszen a pilóták az egyik JAS-39-el kirepülnek, a másikkal pedig visszajönnek – írja a beol.hu.

Jelenleg mindkét JAS-39D itthon van, már átestek a vizsgálaton, nem marad védelem nélkül hazánk. Egyébként magyar műszaki szakemberek is mennek a svéd légibázisra egy AN-26-os géppel, ahol az átvizsgálandó gépet és annak papírjai átadják az ottani szakembereknek, majd a felülvizsgálaton átesett, hazatérő gépet visszaveszik tőlük, ami egy néhány felszállásból álló berepülési program után haza is térhet, persze, csak ha mindent rendben találtak a szakértők.

A tízhetes szervizprogram alatt a mérnökök a Gripenek sárkányszerkezetét, azok rendszereit, a teherviselő elemek állapotát és az utólagos beépítéseket, módosításokat nézik át.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.