Szíria elismerte a török harcigép lelövését

iho/repülés   ·   2012.06.25. 19:30
cim1

Damaszkusz megerősítette: légvédelme megsemmisített egy török MCDonnell Douglas F4E Phantom típusú kétüléses harci gépet, amely június 22-én „szándékosan megsértette a szíriai légteret”.

A gép a szíriaiak közleménye szerint helyi idő szerint 11.40-kor „nagyon kis magassságban, nagyon nagy sebességgel” repült a felségvizek fölött kelet felől, és a parttól egy kilométerre érte a csöves légvédelem tüze. A gép szíriai felségvizeken zuhant a tengerbe, Lattakia tartomány Om al-Tuyour településétől tíz kilométerre nyugatra.

Török Phantom-kötelék <br>(fotók: Turkish AF)

Török részről az államfő azt állította, hogy a Phantom „rutinrepülés során”, nem szándékosan sértette meg  a szíriai légteret, nem kötődött a berepüléséhez semmiféle ellenséges szándék – mondta Abdullah Gül elnök, aki szerint a roncsok egy részét megtalálták, a két állam vezetése az incidens dolgában állandó kapcsolatban áll. Noha a két állam között a szíriai lázadások tavaly márciusi kitörése óta feszült a viszony, a szíriai török képviseletet bezárása csak biztonsági intézkedés volt, nem pedig a diplomáciai kapcsolatok megszakítása – hangsúlyozta a török államfő.

Régi, de még sokfelé használt és modernizált, robosztus típus: török F4-es alacsonyan

A Flightglobal adatbázisa szerint a török légierő 1974 óta repüli az F4-eseket, a gépek egy része azóta komoly modernizáláson esett át. Jelenleg a típus 157 harci és felderítő változata van hadrendben Törökországban.

Kapcsolódó hírek