Szmogriadó: tájékoztatási fokozat Budapesten

MTI   ·   2012.02.08. 08:17

A szálló por légköri koncentrációjának emelkedése miatt Tarlós István főpolgármester – további intézkedésig – elrendelte Budapesten a szmogriadó tájékoztatási fokozatát – közölte a Főpolgármesteri Hivatal. A kisméretű szálló por egy napra számított átlageredménye február 6-án a főváros hét, míg február 7-én négy mérőpontján elérte és meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, a köbméterenként 75 mikrogrammot. A meteorológiai előrejelzés szerint szerdán nem várható javulás.

A főpolgármester határozatában azt kéri, hogy a fővárosiak mérsékeljék, lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, inkább a közösségi közlekedést használják, valamint csökkentsék a szilárd- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát. Kéri emellett, hogy a szolgáltató, illetve termelő tevékenységet ellátó létesítmények csökkentsék károsanyag-kibocsátásukat.

A frissülő információk megtalálhatók a www.budapest.hu portálon.

A szmogriadónak két fokozata van. A főpolgármester, illetve a polgármesterek kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szálló por koncentrációja két egymást követő napon három mérőállomáson napi átlagban meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket, a köbméterenkénti 75 mikrogrammot. Ha a szálló por mértéke két egymást követő napon, három mérőállomáson napi átlagban a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket is meghaladja, és nem várható az időjárásban változás, akkor riasztást kell elrendelni. A tájékoztatási fokozat esetén a határértéket meghaladó szálló por rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság érzékeny csoportjaira, különösen a gyerekekre, az időskorúakra és a krónikus betegekre. A riasztási fokozatnál a rövid idejű hatás veszélyt jelent az emberi egészségre, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.


Kapcsolódó hírek