Szolgálatban a teljes MAN-flotta

Károly Szabolcs   ·   2021.08.23. 14:15
man_csuklosok_debrecen

A Volánbusz országszerte összesen kétszáznégy új, elővárosi csuklósbuszt állított forgalomba az elmúlt hónapok során.

A 2019 óta országos szintűvé kiterjesztett Volánbusz Zrt. 2019 júliusában írt ki közbeszerzést 65, plusz opcionálisan további hét elővárosi kivitelű, háromtengelyes, alacsonypadlós csuklós autóbusz vásárlására. Ezzel egyidejűleg jelent meg a Volánbusz, korábban pedig a regionális közlekedési központok járműbeszerzéseit is intéző Volán Buszpark Kft. pályázata is, százhúsz, plusz opcionálisan további tizenkét, a Volánbusz-pályázat feltételeivel azonos kialakítású kocsikra. Az ajánlatkérőknek az első lendületre nem sikerült nyélbe ütni üzletet, mivel az egyetlen érvényes jelentkező, vagyis a Mercedes-Benz Citaro G típussal induló EvoBus Hungária Kft. ajánlata az eredeti elvárásokhoz képest túl magas árat kért.

A Volánbusz–Volán Buszpark páros 2020 májusában ismét megpróbálkozott a beszerzéssel, főleg mivel addigra már égető szükség volt új elővárosi csuklós kocsikra: ilyen kategóriájú új járművek 2010 óta nem álltak forgalomba a magyar utakon. Eredményt végül tavaly novemberben hirdettek: mindkét pályázatot az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. nyerte el a 18 méter 75 centiméter hosszú MAN Lion’s City G A40 típussal. A Volánbusz-tender nettó 13 milliárd 998 millió 758 ezer 893 forintot, a flottakezelőé nettó 25 milliárd 843 millió 862 ezer 571 forintot kóstál, vagyis a teljes beszerzés összértéke körülbelül nettó 39 milliárd 843 millió forint.

A kocsikból szinte minden megye kapott (forrás: Volánbusz Zrt.)

Az MAN törökországi gyárában épített, SRD-202–405 rendszámmezőbe sorolt buszok első példányai idén áprilisban érkeztek, és Veszprém, Vas, valamint Győr–Moson–Sopron megyékben álltak forgalomba májusban. Az utolsó járműveket augusztusban vette át és a napokban helyezte szolgálatba a közlekedési társaság. A pontos elosztást ide kattintva, a HBweben lehet megtekinteni.

(Nyitókép forrása: Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Facebook-oldala)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek