Szolnokon is elérte a szmog a tájékoztatási határértéket

MTI   ·   2012.02.10. 13:41

Szolnok levegőjének szálló por koncentrációja egészségtelennek minősül, ezért elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

A Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség pénteken közzétett tájékoztató szerint pénteken 11 órakor Szolnokon a szálló por (PM10) koncentrációja 190 százaléka volt a megengedettnek. A meteorológiai előrejelzések alapján a nap folyamán a légszennyezettség további emelkedésére lehet számítani a Tisza-parti megyeszékhelyen, ahol vasárnapig javulás várható.

A felügyelőség a gépjárműhasználat mellőzését, valamint a környezetbarát motorokkal működő autóbuszok, illetve a gázfűtés igénybevételét javasolja a város lakosságának. Ezen kívül felhívja a figyelmet arra is, hogy a kisgyermekkel sétálva lehetőleg kerüljék a belváros forgalmas útjainak környékét.

Az önkormányzat egyelőre nem vezetett be a gépjárművek közlekedésére vonatkozó korlátozást – közölte Pókász Endre, a helyhatóság sajtóreferense.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Kapcsolódó hírek

Vasút Vasútmodell

Terepasztalcsodák Szolnokon

MTI/iho   ·   2024.02.25. 14:00

Csaknem kétezer négyzetméteren tíznél is több terepasztallal várják a látogatókat a 10. Szolnoki Országos Vasúttörténeti és Vasútmodell Kiállításon március 15. és 17. között az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.