Szombatra 13 megyére adtak ki figyelmeztetést a hó és hófúvás miatt

iho   ·   2014.01.25. 07:05

Teljesen feloldották az első fokú riasztást Bács-Kiskun és Fejér megyében, és Csongrád megye egyik járásában is.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat feloldotta a korábban, gyenge hófúvás miatt kiadott első fokú, citromsárga riasztását Bács-Kiskun és Fejér megye teljes, valamint Csongrád megye Mórahalmi járásának területére A többi megyére kiadott első fokú riasztások változatlanul érvényben vannak.

 

A bama.hu azt ajánlja: Pécsett közlekedjenek síléccel - a sípályán. Itt láthatják a webkamerát, amely a sípályát mutatja.

Mindenhol közlekedhetnek a kamionok.

Somogy, Tolna és Baranya megye védelmi bizottsága aszombat délelőtt 10 órától feloldotta a 7,5 tonnát meghaladó tehergépjárművek mozgását tegnap elrendelő tilalmat. A kamionok közlekedését a három megye útjain pénteken függesztették fel az intenzív havazás miatt, ezeket a járműveket kényszerpihenőkbe terelték. Az időjárási viszonyok javulása, az elakadt járművek kiszabadítása és az utak megtisztítása után a kamionok folytathatják az útjukat.

Újabb megyékre adtak ki első fokú riasztást gyenge hófúvás miatt, a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

Szombat reggel első fokú, citrom riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyes térségeire gyenge hófúvás veszélye miatt. A friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet. Hasonlóan fennmaradt a gyenge hófúvás miatti citrom riasztás Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Somogy, Tolna, Vas és Veszprém, valamint Zala megye egyes térségeiben.

 

Zalában elállt a havazás. A megyében 4-20 centiméter hó esett.

Korábban írtuk:

Baranya, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyére figyel ma is az ország. A havazás kezdetétől, a leginkább ebben az öt érintett megyében több mint száz, országosan pedig csaknem kétszáz esethez riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit. Szombatra virradóra a szolgáltatók trafókat és leszakadt vezetékeket is helyreállítottak, hogy a települséek ne maradjanak áram nélkül.

(Fotó: kisalfold.hu)

Számos baleset történt a közutakon. Baranya, Somogy, Tolna és Zala megye védelmi bizottsága úgy döntött, hogy péntekre közlekedési korlátozásokat vezet be, ezek a 7,5 tonnánál nehezebb teherautókra vonatkoztak. A kamionok belépési tilalmát viszont hajnalban feloldották Zalában, azonban a másik három megyében a korlátozó intézkedések továbbra is érvényben vannak. Ott az M6-os és az M7-es autópályák kivételével még mindig nem közlekedhetnek a nehéz teherautók. Ez érinti a Horvátország felől Somogy, illetve Baranya megyébe belépni szándékozó kamionokat. Tehát a Horvátország és Szlovénia felől érkező kamionok behajthatnak az országba, de csak Zala megye felől.

(Fotó: kisalfold.hu)

A szükségparkolókban veszteglő sofőrök ellátását a karitatív szervezetek bevonásával biztosítják. Az említett két sztrádán az M0-s körgyűrűtől a teljes szakaszon még mindig díjmentes a közlekedés.

(Fotó: kisalfold.hu)

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombat hajnali tájékoztatása szerint az országban nincs elzárt település és minden út járható. Baranya megyében több járművet is menteni kellett a havazás és a hófúvások miatt szombatra virradó éjszaka.

(Fotó: kisalfold.hu)

Két megyében másodfokúra emelte a hófúvás miatt kiadott figyelmeztetését a meteorológiai szolgálat. Tizenegy megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a hófúvás, illetve a várható jelentős mennyiségű hó miatt.
A Meteorológiai Szolgálat szombat reggeli előrejelzése szerint a Dunántúl déli területein lassan megszűnik havazás, míg az Alföldön és északkeleten további általában gyenge, közepes intenzitású havazás várható. Szombat éjfélig ezeken a területen (kelet felé növekedve) további 3-10 cm hó valószínű, Szabolcs megyében azonban 10 cm feletti friss hó is hullhat.

(met.hu)

Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas és Veszprém megyére citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki ugyancsak a hófúvás miatt.

Emellett 24 óra alatt több mint 10 centiméternyi friss hó hullhat Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén. Ezért ezeken a területeken a havazás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Zala és Somogy megye nyugati részén (kisebb területen) az erős 510 kilométeres északi szél a vastagabban hóval fedett területeken a nap első felében még erősebb hófúvást okozhat. A keleti megyékben várhatóan a késő esti órákig a hóréteg növekedésével az erős szélben szintén (nagyobbrészt gyenge) hófúvásra lehet számítani.

Az idokep.hu Tolna és Somogy megye határán készült videója a péntek késő esti hófúvást mutatja.

 

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek