Sztrájk a Qantasnál: járattörlések, késések

iho/repülés   ·   2011.10.14. 10:11

Öt gépet a földön kényszerült tartani, 50 járatot pedig törölt vagy késéssel indított a légitársaság, miután elmérgesedett a vita az alkalmazottakat tömörítő három legfontosabb szakszervezettel. A felek egyre inkább számítanának az ausztrál kormány közbelépésére, mindeközben a heti törlések száma a százhoz közelít.

A munkabeszüntetést szervező érdekképviseletek a mérnököket, a nagyhatótávolságú járatok pilótáit és a csomagkezelőket tömörítik, elsősorban ők követelnek magasabb bért és garanciákat a munkahelyek megőrzésére. A mérnökök először Sidney repülőterén álltak le négy órára, hasonló munkabeszüntetés helyszíne lesz néhány nap múlva Adelaide is.

A leállásokon kívül munkalassítás is zajlik, ami a légitársaság elnök-vezérigazgatója szerint nagyon megnehezíti a szükséges karbantartások menetrendhez igazodó elvégzését. Heti 15 ezer óra karbantartási időt kell fordítani a flotta fenntartására, ebből 1200 óra hiányzik a sztrájk illetve a munkalassítás miatt. Ezért aztán a légitársaság már csak a járatok 77 százalékának esetében tudja tartani a menetrendet.

Kapcsolódó hírek