Sztrájkra készülnek a buszosok?

MTI   ·   2012.04.02. 20:12

A SZAKSZ hétfői közleménye szerint egyértelművé vált, hogy a munkáltató – a július elsején hatályba lépő új Munka törvénykönyve (Mt.) alapján – a foglalkoztatás szabályainak szigorításával és a munkaidő beosztásának változtatásával, valamint a munkavállalókra nézve hátrányos új szabályzók bevezetésével kívánja elérni a hatékonyabb működést.

Az érdekképviselet figyelmeztet arra, hogy ha július elsejéig nem sikerül megállapodni a munkáltatókkal a Volán társaságoknál, akkor a SZAKSZ munkabeszüntetés megszervezésével fog tiltakozni a munkások további kizsákmányolásával szemben.

A közlemény szerint a szakszervezet elutasítja a több hónapos munkaidőkeret alkalmazását, mivel a túlórákat a munkáltató, a vezénylés "trükközésével" egyszerűen a munkaidőkeret végéig eltüntetheti. A SZAKSZ szerint a több hónapos munkaidőkeret alkalmazását, olyan területeken lehet – és kell – alkalmazni, ahol a munkavégzés nem kiegyensúlyozott, az időszakonként, és jelentősen változik. Megítélésük szerint a közlekedésben, ahol a feladatokat a hivatalosan meghirdetett menetrend alapján végzik, semmi sem indokolja a több hónapos munkaidő keret bevezetését.

Nem fogadják el azt sem, hogy a munkaközi szünet nem része a munkaidőnek. A SZAKSZ számára az is elfogadhatatlan, hogy a munkahelyen eltöltött időt nem tekinti teljes mértékben munkaidőnek, és a rendelkezésre állási időre a besorolási bér töredék részét számolja el, fizeti ki.

A szakszervezet visszautasít minden olyan munkáltatói elképzelést, amely a munkahelyek számának, és a jövedelmek csökkentését eredményezheti.

Kapcsolódó hírek