Sztrájkra készülnek a vasutas szakszervezetek

MTI   ·   2020.02.28. 18:00
kiskalauz0

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás (VDSZSZ Szolidaritás) pénteki közleménye szerint a reprezentatív vasutas-szakszervezetek már tavaly megküldték a MÁV-csoport munkavállalóinak bérfejlesztésére vonatkozó javaslataikat.

Az érdekképviseletek a vasutasok számára tizenkét százalékos, alanyi jogú alapbérfejlesztésen kívül a szolgálati idő anyagi elismerésének megduplázását, a munkáltatói önkéntes egészségpénztári tagdíj-kiegészítés bevezetését követelik. Az érdekképviseletek azt is szeretnék elérni, hogy 2020-tól kezdve minden MÁV-munkavállaló kapjon 400 ezer forintot egy összegben decemberben.

Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter sajtóosztálya közleményben emlékeztetett arra, hogy a kormány összehívta a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumát március 3-ára. Ezen a tanácskozáson szó lesz a bértárgyalásról. A kormány minden esetben korrekt résztvevője volt az érdekképviseleti egyeztetéseknek. Elősegítette, hogy a munkaadók és a munkavállalók az egész társadalom érdekét szolgáló munkabékét megőrizzék. Ezt bizonyítja egyebek mellett a korábban három évre megkötött, végeredményben közel negyven százalékos béremelést biztosító megállapodás és az azt követő egyéb vállalati bérintézkedés. Ennek ismeretében a VDSZSZ Szolidaritás felhívását indokolatlannak, megállapításait megalapozatlannak tartják, és azt kérik, hogy a VDSZSZ Szolidaritás az elmúlt évekhez hasonlóan működjön közre abban, hogy a bértárgyalások sikerrel végződjenek, biztosítva a munkavállalók és az egész társadalom érdekeit.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek