Támogatás az elektromos haszongépjárművekre

MTI/iho   ·   2018.04.12. 18:43

Andreas Scheuer, német közlekedési miniszter mentesítené az elektromos teherautókat az úthasználati díj megfizetése alól a jövő év elejétől. Ez járművenként több ezer euró megtakarítást hozna a speditőröknek. A kormányzati forrásokból származó információ szerint a javaslat elsősorban az elektromos teherautók elterjedésének elősegítését szolgálja, bár a haszongépjármű gyártó vállalatok kínálatában egyelőre még alig van szériaérett modell.

Németországban 12 ezer olyan elektromos teherautó van forgalomban, amelyek műszaki paramétereik alapján mentesülhetnek az úthasználati díj megfizetése alól. A járművek éves átlagos útdíj-használati költsége 5 ezer euró.
A jövő évtől Németországban jelentősen kiterjesztik a teherautók útdíj-fizetési kötelezettségét és már nemcsak a 15 ezer kilométernyi autópálya-hálózat igénybevételéért, hanem a 40 ezer kilométernyi főútvonal-hálózat használatáért is fizetni kell majd.

A díjfizetési kötelezettség ezzel az intézkedéssel is kiterjedne a viszonylag rövid hatótáv miatt főként csak a nagyvárosi körzetekben közlekedő elektromos teherautókra is. A német szövetségi költségvetés évi ötmilliárd euró bevételre tesz szert a tizenkét évvel ezelőtt bevezetett úthasználati díjból – közli a német Süddeutsche Zeitung.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek