Tapétavágóval támadtak a fiatal jegyvizsgálónőre

iho/vasút   ·   2020.08.18. 08:20

A hétvégén három jegyvizsgálót is támadás ért szolgálatteljesítés közben. A vasúttársaság megengedhetetlennek tartja a munkájukat végző vasutasokkal szembeni erőszakos fellépést, testi épségük veszélyeztetését. A MÁV-Start mindent megtesz munkavállalói védelme érdekében, kiemelten kezeli a jegyvizsgálók biztonságát is, minden esetben feljelentést tesz az elkövetőkkel szemben. Az eddigi intézkedéseknek köszönhetően az elmúlt években csökkent a vonatkísérőket ért atrocitások száma.

  • Augusztus 14-én, péntek este a Lajosmizséről a fővárosba tartó S21-es járat jegyvizsgálóját Dabas és Inárcs-Kakucs állomás között egy jeggyel nem rendelkező férfi bántalmazta: tapétavágó késsel a combján, a mellkasán és az arcán megvágta, a homlokát megütötte, majd a vonatról leszállva elmenekült. A sérült fiatal jegyvizsgálónőt a mentők Inárcs-Kakucs állomásról kórházba szállították, jelenleg otthonában pihen, az eset lelkileg súlyosan megviseli. A rendőrség keresi az elkövetőt.

A rendőrség fantomképe a tapétavágós támadóról

  • Augusztus 15-én, szombat délután a Debrecen felől Budapestre tartó Kamilla Intercityn a jegyvizsgáló egy utast többször is hiába figyelmeztetett, hogy használjon maszkot, ezért rendőri segítséget kért. A vonatot Albertirsa állomáson megállították, ekkor az utas megpróbálta megütni, majd leköpte a vonatkísérőt. Az utast a rendőr leszállította a vonatról.
  • Augusztus 16-án este Dunakeszi-Gyártelep és Rákospalota-Újpest között közlekedő vonaton egy menetjegy nélküli, botrányosan viselkedő utas keveredett szóváltásba egy utastársával, az intézkedő jegyvizsgálót előbb verbálisan, majd tettleg bántalmazta, végül leszállt a vonatról. A jegyvizsgáló rehabilitációs szabadságot igényelt és kapott.

Az utóbbi években a vasúttársaság intézkedéseinek köszönhetően csökkent a súlyos konfliktusok száma a vonatokon:

  • 2018-ban százhuszonhárom,
  • 2019-ben hetven,
  • idén eddig 47

esetben bántalmaztak jegyvizsgálót szolgálatteljesítés közben, idén az augusztus 14-i eset volt az első ilyen brutális támadás.

A MÁV-Start a vasútállomások hangos utastájékoztató rendszerében, a vonatok fedélzetén rendszeresen tájékoztatja szóban az utasokat arról, hogy a vonatkísérőkkel szembeni erőszakos cselekmények bűncselekménynek minősülnek, a vasúttársaság ilyen esetekben minden alkalommal feljelentést tesz. A vonatokon civilben vagy egyenruhában utazó vasútőrök, rendőrök szükség esetén azonnal eljárnak, erre a vonatokon tájékoztató plakátok is felhívják a figyelmet.

A MÁV-Start az idei év végéig a már meglévő rendszerrel kompatibilis további hatvanhat új testkamerát telepít a már meglévő száznyolc testkamera mellé. A jegyvizsgálók kedvező tapasztalatai azt mutatják, hogy a mobilkamerák láttán az utazók együttműködőbbé váltak, megnőtt a jegyvásárlási hajlandóság. Több alkalommal is előfordult, hogy korábban gyakran kötekedő, veréssel fenyegetőző, érvénytelen jeggyel utazó utas a kamerát látva további vita nélkül elismerte a pótdíjalkalmazás jogosságát. A 2019. szeptemberi bevezetés óta folyamatosan nő azoknak a jegyvizsgálóknak a száma, akik munkavégzésük során önkéntes alapon, szívesen használják a bántalmazások, támadások megelőzése, hatásainak csökkentése érdekében a testkamerákat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek