Társadalmi egyeztetést követően új autóbusz-menetrend lép életbe Aszód, Bag, Tura és Dél-Nógrád térségében

iho/közút   ·   2023.08.11. 21:15
00_aszod_volanbusz

Augusztus 12-étől változik Aszód, Bag, Tura és Dél-Nógrád térségének autóbusz-menetrendje: ez a vasúttal összehangolt, gyorsabb eljutási lehetőségeket és sűrűbb kínálatot jelent. Társadalmi egyeztetés után, a beérkezett észrevételek, javaslatok figyelembevételével vezeti be a Volánbusz.

A Budapest és Hatvan közötti 80a vasútvonalon 2022 decemberében új vasúti menetrend lépett életbe: egész nap harmincpercenként közlekednek az Interrégió vonatok. Az új vasúti menetrend megteremtette annak lehetőségét, hogy a térség településeit érintő autóbuszok a vonatokkal összehangolva, a korábbinál kedvezőbb menetrend szerint közlekedjenek. A tervezett változásokat a Volánbusz nemcsak az érintett önkormányzatok vezetőivel, hanem 2023. június 21. és június 30. között online társadalmi egyeztetés keretében a lakossággal is véleményeztette. A társaság az észrevételeket, köztük a mintegy 280 lakossági kérést a menetrendek kialakításánál a lehetőségekhez mérten figyelembe vette, és számos ponton módosította az érintett járatok közlekedési rendjét. A társadalmi egyeztetés eredménye az aszod-bag-tura.vpe.hu oldalon tekinthető meg.

A módosítások 2023. augusztus 12-étől gyorsabb és összességében sűrűbb buszkínálatot jelentenek. Az új menetrend utasforgalmi hatásait, valamint a beérkező észrevételeket a Volánbusz folyamatosan figyelemmel kíséri, és szükség esetén elvégzi a finomhangolásokat.

Változások Bag és Tura térségében
  • A 400-as és 402-es számú Budapest–Gödöllő–Aszód–Bag–Tura autóbuszvonalon munkanapokon napközben, továbbá hétvégenként az utazási igényekhez igazodva módosul a budapesti járatok menetrendi kínálata; ezzel egyidejűleg munkanapokon csúcsidőszakban új járatok közlekednek Újpest-városkapuhoz és viszont. A jelenlegi utazási igények kiszolgálásának további javítása érdekében a reggel 9 óráig Budapestre beérkező járatok leszállás céljából a Hungária körúton, az Erzsébet királyné úti csomópontban is megállnak. Egy, a reggeli időszakban Budapestre beérkező járat a Kacsóh Pongrác úti megálló helyett az Uzsoki Utcai Kórház érintésével közlekedik.
  • A 401-es számú Budapest, Újpest-városkapu–Bag–Tura vonalon munkanapokon a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban új, közvetlen járatok indulnak Újpest-városkapuhoz, így a térségben dolgozók vagy tanulók számára az eddiginél kedvezőbbé válik Újpest és a Váci út környékének elérhetősége. A járatok megállnak Újpest-központnál, az Árpád Kórháznál és a Beller Imre utcánál is.
  • A 403–409-es számú Bag–Tura vonalon Bagon jelentősen bővül a Budapest-Keleti–Bag–Tura viszonylatú Interrégió vonatokhoz csatlakozó járatok száma, így Galgahévízről és Hévízgyörkről is egyetlen bagi átszállással elérhetővé válnak a Budapest felé közlekedő vonatok. Vasúti átszállással a főváros munkanapokon sűrűbben és bizonyos időszakokban gyorsabban is elérhető a térségből: csúcsidőben 15–30, azon kívül pedig 60 perces az eljutási lehetőség, már kora hajnalban és késő este is. A budapesti vonatokhoz csatlakozó Bag–Tura autóbuszjáratok kivonatos menetrendje itt található.

Változások Aszód és Dél-Nógrád térségében

Munkanapokon napközbeni, továbbá hétvégi budapesti járatok menetrendi kínálatának (422, 424, 426, 428, 430, 438, 432–435, 436, 437, 439 jelzésű vonalak) legfontosabb jellemzői:

  • Kartal és Aszód felől Budapest, Stadionhoz munkanapokon hajnalban 30, a reggeli csúcsidőszakban pedig az utasforgalomhoz igazodóan 10–15 percenként indulnak a közvetlen járatok.
  • A délutáni csúcsidőszakban Budapest, Stadiontól szintén az utasforgalmi igényekhez igazodóan 15–20–40 perces járatkövetés valósul meg Aszód és Kartal irányába.
  • A Kartal–Aszód–Budapest, Stadion járatok munkanapokon kora reggeltől 9 óráig megállnak leszállás céljából a Hungária körúton elhelyezkedő Erzsébet királyné útja, aluljáró megállóhelyen is, ezzel könnyebben megközelíthetővé válik a XIV. kerület Hungária körúti térsége is.
  • Az új menetrend tanítási szünetben is a jelenleginél sűrűbb és kiszámíthatóbb.
  • Aszódon csúcsidőszakokban a vasúti csatlakozások is bővülnek, így már nemcsak a reggeli, hanem a délutáni csúcsidőszakban is 30 percenként van csatlakozás a Budapest felől érkező Interrégió vonatokhoz Kartal felé.

További fejlesztés keretében – a jelenlegi utazási viszonylatok megtartása mellett – egy új, közvetlen budapesti irány érhető el a 431-es vonalszámmal Újpest-városkapu–Aszód–Kartal–Palotás viszonylaton közlekedő új járatokkal, a reggeli időszakban Újpestre, a délutániban pedig Újpestről.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közút Autóbuszközlekedés

Ez a balkanyar most más volt, ünnepibb: újra lehetett fotózni egy negyvenöt évvel ezelőtt készült fotót Szegeden

iho/közút   ·   2024.04.29. 12:10

Az 5-ös vonalon a Bartók tér és Újszeged, Gyermekkórház között négy és fél évtizede indult el a trolibusz-közlekedés, elsőként a vidéki nagyvárosok között. Emlékjeggyel, emlékmatricával és egy emlékezetes szalagátvágós balkanyarral ünnepelte az évfordulót a Szegedi Közlekedési Társaság.